Mens vi venter på høsten

FØR MARKEN: I hele landet forbereder landmænd og maskinstationer sig på årets travleste tid. Hos Bounum Maskinstation forventer de en sen, men god høst.

Landbrugets absolut travleste tid på året nærmer sig, nemlig kornhøsten. Enorme mejetærskere drager ud i de gule marker; landmænd og medhjælpere smører madpakkerne og tilbringer lange dage i førerhuse og i pendulfart med traktor og vogne fulde af korn. Alt skal i laderne, inden eventuelle regnbyger og nætternes mørke tager over.

- Kornhøsten er en speciel tid. Der skal ske meget på få dage. Og så er det jo her, vi får resultatet af mange måneders arbejde og venten, siger kørselsleder Michael Eskildsen fra Bounum Maskinstation sydvest for Ølgod.

Selvom medarbejderne her bruger ugerne op til den travle høstsæson på at afvikle sommerferie, er der stadig en del at se til på maskinstationen.

- Der skal planlægges en masse. Vi skal så raps i majsmarkerne til efteråret; vi skal lave aftaler om opkøb af omkring 1500 hektar halm; og som noget nyt har maskinstationen selv lejet 730 hektar jord med korn og majs for at udnytte vores maskinkapacitet endnu bedre, hvilket jeg er spændt på at se resultatet af, siger Michael Eskildsen.

Blandt andet tre mejetærskere, fire bigballepressere, to miniballepressere, en midi-ballepresser og en rundballepresser skal i aktion fra Bounum Maskinstation, når høsten af korn og majs for alvor går i gang. Ind imellem alle de øvrige forberedelser skal de høstrelaterede maskiner ses efter og repareres efter behov.

Sen høst ikke usædvanlig
Når maratonløbet om at få høsten i hus begynder, tilkaldes al disponibelt mandskab - det vil sige 30 fastansatte og fem vikarer - som arbejder i en radius af i alt 30 kilometer fra maskinstationen fordelt på cirka 30 landbrug foruden de lejede arealer.

På grund af den kolde, lange og snefulde vinter regner Michael Eskildsen med, at årets høst falder senere i år i forhold til 2009. Men den senere høst er ikke usædvanlig. Tvært imod.

- Vi har jo ikke kunnet klargøre markerne og så på dem før langt hen på foråret. Jorden har været frosthård og dækket af sne temmelig længe. Der er dog ikke tale om en forsinket høst. Snarere et høsttidspunkt, som ligger mere på linje med tidligere tiders høsttidspunkter. I løbet af de senere år er høsttiden nemlig kommet tidligere og tidligere på året, forklarer Michael Eskildsen.

Trods den strenge vinter og en rekordhøst i 2009, regner kørselslederen med en god høst igen i år.

- Vi er jævnligt ude og tjekke, hvordan afgrøderne har det, og det ser ganske fornuftigt ud, siger han. 

Læs også