DYRSKUE: Lørdag gælder det kvæg, mens hestene indtager pladsen om søndagen, når der er Lemvig Dyrskue og Marked den 5. og 6. juni. Begge dage er der et hav af aktiviteter for hele familien.
Masser af dyr, maskiner, faglige udstillinger, nye biler, kræmmerstader, arbejdende stande, foreningsaktiviteter og underholdning. Sådan bliver det, når der er Lemvig Dyrskue på flyvepladsen den 5. og 6. juni.
Om lørdagen er der klov-dag med fokus på klovbærende dyr.
På søndagens hov-dag drejer det sig om heste. Ikke kun med bedømmelser af avlsheste, men også med en række aktiviteter for fritidsheste; blandt andet heste-agility ved hånd og under rytter samt mønstrings- og ridekonkurrencer. For de yngste er der Heste for sjov, som er en bedømmelse af, hvordan de klarer opgaven med at fremvise og klargøre en hest. Avlshestene kan også deltage i aktiviteterne.
I år er der tilmeldt flere shetlandsponyer end normalt. Arrangørerne oplyser, at det skyldes, at en af hestedommerne i år er den autoriserede Shetlandspony-dommer Gustav Larsen, Viborg.
Er man mere til poter, så laver DCH Lemvig opvisning med deres hunde, og det plejer at tiltrække et stort publikum.
Lemvig fra bommen og luften
Som noget nyt er der i år bomsidning, hvor den mest udholdende kan vinde 10.000 kroner kontant. Bomsidningen starter allerede fredag den 4. juni klokken 12.00, og konkurrencen kan følges via webcam på dyrskuets hjemmeside.
Lemvig Svæveflyklub, der arrangerer dyrskuet sammen med Lemvigegnens Landboforening, håber, at der som sædvanligt vil være et hektisk luftrum med mange besøgende fly til Fly-in.
Benair tilbyder en rundflyvningen over pladsen eller byen alt efter ønske.
Nye og ældre hestekræfter
Lemvigegnens Landboungdom arrangerer igen havetraktortræk, mens Jeep-Jylland og Landroverklubben viser køretøjer, der kan lidt mere. Her er en flok entusiaster, der gerne vil fortælle om og demonstrere deres køretøjer.
Det traditionelle træf for veterankøretøjer bibeholdes. Der udstilles biler fra Vestjyllands Klassiske Bilsamling begge dage.
Det er også muligt at opleve vaskeægte hestekræfter på en hyggelig tur med hestevogn rundt på pladsen gratis. Det står Laila og Michael Damsgaard, Fabjerg, for. Turene starter og slutter ved DLGs stand.
Fest og farver
Men det er ikke kun hestekræfter og køer, der kan opleves på dyrskuet, hvor der også er en stor og for længst udsolgt maskin- og produktudstilling med mere end 100 stande. I Bue-hangaren er der fyldt med arbejdende husflidsstande og udstillinger, mens der er et væld af aktiviteter og opvisninger rundt på pladsen.
Tante Andante giver et festligt indslag lørdag, LGF Rock´n Roll dansehold optræder begge dage, og Lemvig Linedance kan opleves søndag eftermiddag.
For de helt unge mennesker er der en kæmpe slide fra JP Udlejning, der udlejer alle former for forlystelser.
Der bliver som sædvanligt rigtig meget at se og opleve for de årligt 10.000 til 12.000 besøgende.
I alt deltager 185 kreaturer, heste og får på årets dyrskue og marked i Lemvig den 5. og 6. juni mod 176 sidste år.
- Det er befriende at se en lille fremgang, der viser, at avlerne trods krisen i landbruget holder både fanen og humøret oppe, siger Peder Helms fra Lemvigegnens Landboforening, der også glæder sig over fire nye kvægudstillere.
Kalveudstillingen med i år 16 kalve er en Lemvig-specialitet, hvor fremtidens kvægudstillere præsenterer småkalve.
Det er gamle traditioner, der ligger til grund for Lemvig Dyrskue. Så tidligt som 7. juli 1840 blev en forening til at afholde privatdyrskue i Lemvig stiftet. Der var 153 medlemmer, og den første bestyrelse blev valgt og konstitueret med Herredsfoged Baron Rosenkranz som formand.
Det nuværende arrangement er et resultat af et samarbejde mellem Lemvig Landboforening og Lemvig Svæveflyveklub. Dyrskuet blev i 2000 flyttet fra en sportsplads i byen til Lemvig flyveplads, der er beliggende 6 kilometer syd for Lemvig. Flyveklubben havde i forvejen sit årlige populære Oplevelser for alle med flyveopvisning, faldskærmsudspring og en række øvrige foreningsaktiviteter.
Med god plads, gode trafikale forhold, gode faciliteter, en masse at se på og opleve for alle uanset alder og køn, er arrangementet blevet en folkefest med typisk omkring 10.000 - 12.000 besøgende.