Sprøjtningen skal være i orden

MARKARBEJDE: Per Lynge Laursen, Arden, sprøjter både i egne marker og for andre landmænd. Både ude og hjemme lægger han vægt på, at tingene er i orden, og derfor har han lige købt Nordjyllands først Kuhn Atlantique sprøjte.

Per Lynge Laursen kan godt lide, at tingene er i orden. Det kan man se på hans ejendom i Arden, hvor der er 25 Limousine moderdyr, og man kan se det i marken, hvor der er 130 hektar med raps, hvede, byg, vårbyg og juletræer.

Bygningerne er vedligeholdte, og der er ryddeligt overalt. Rapsen står flot, lige og ren nedover marken.

Den fik mangan og gødning, så snart marken var tjenlig efter den lange, hårde vinter, og da temperaturen steg, fik den en Matrigon-sprøjtning, og bededagsferien stod på bekæmpelse af glimmerbøsser.

- Jeg har en lidenskab for sprøjtning. Jeg følger afgrøderne tæt, og der er lidt prestige i at passe marken godt, siger landmanden, der også kører maskinstation for sine kollegaer og lejer sin arbejdskraft ud til entreprenører.

Derudover er han byrådspolitiker i Mariagerfjord Kommune, og han udstiller sine Limousiner på dyrskuer.

Det rigtige grej
Tingene skal ikke blot være i orden hjemme. Det skal også være i orden, når Per Lynge Laursen tager ud til kunderne.

- Tingene skal bare køre, siger han.

Derfor har han lige skiftet sin tidligere sprøjte ud med en helt ny Kuhn Atlantique 3200 liters trailersprøjte med en 24 meters aluminiumsbom. Sprøjten er købt hos Farmas i Farsø, og er den første af sin slags, der er solgt i Nordjylland.

- Sådan en alu-bom kan holde i mange år. Der er jo næsten ikke én skrue på hele sprøjten, der kan ruste, siger Per Lynge Laursen, der når omkring 1000 hektar, inden sommeren er omme.

Og så håber han på, at den nye sprøjte kan trække flere kunder til.

Nøjagtig dosering
Trailersprøjten er styret via GPS, og det reducerer kemikalieforbruget.

- Man bruger kun det, man skal bruge, og det reducerer omkostningerne til sprøjtning, der er en dyr post, siger han.

Bommen er delt i syv sektioner, der kan lukkes af en for en, og den kan derfor sprøjte meget præcist i for eksempel kiler.

En sensor styrer bommens højde over afgrøden. Det fungerer godt.

- Den går rigtig jævnt, fortæller han.

Bommen er udstyret med en karrusel med fire forskellige dyser, hvoraf en passer til Dangødning. Bommen kan nemt indstilles, og hvis Per Lynge Laursen skal bruge sprøjten i juletræerne, så kan han ændre hjulafstanden, der går fra 1,80 til 2,50 meter.

Læs også