Knuser rod og stub

KNUSENDE: En prototype af en ny rodknuser fra italienske Seppi har vist sin styrke. Efter endt arbejde er er stubjord blevet til markjord klar til at så.

Den vejer syv tons og har tænder på tromlen. Den fræser og knuser stubbe og rødder ned til en dybde i jorden på 35 centimeter. Den kan tage en stub på omkring en meter i diameter, og den kan vælte forholdsvis store træer og knuse også dem. Der kan sås direkte, når maskinen har været i funktion.

- Med en hård stub på en meter i diameter, så tager det altså også op til et kvarter, siger Jesper Thomsen fra sin 350 hestes Fendt.

Han kører prototypen af den nye Seppi Maxisoil. I skovområder med mindre stubbe arbejder maskinen sig roligt igennem uden stop. Maskinen er produceret af italienske Seppi, men i tæt samarbejde med Guldagergaard Entreprenør og Præstbro Maskiner.

Thomas Thomsen, Jesper Thomsens far, der ejer Guldagergaard Entreprenør, har for få år siden købt en grenknuser af det italienske Seppi mærke fra Præstbro Maskiner. Men han manglede en maskine, der for alvor kunne gå i jorden og knuse rødder og stub, når træerne fra et stykke jord var fjernet. Det spørgsmål førte til flere møder med Præstbro Maskiner og Seppi. Efter et halvt år og en tur til Italien var maskinen klar.

- Seppi laver nogle rigtig gode og holdbare ting. Men jord slider, og det var vigtigt for os at kunne levere en maskine, der også kunne holde til det slid, og som også var driftsøkonomisk holdbar, siger Flemming Larsen, Præstbro Maskiner.

Klarer rødder og stub
- Og maskinen er rigtig god. En enkelt ting måtte vi have ændret, men det er jo ikke meget på en prototype, siger Thomas Thomsen.

Hans maskine er stadig den eneste der kører i Danmark, men rundt om i Europa kører nu fem andre tilsvarende maskiner.

Og maskinen har bestået sin prøve. Siden i sommer har den kørt næsten 300 timer.

- Det er imponerende, hvad den kan. Hvis der blot er få træer, nogle juletræer eller der er tale om et læhegn, der skal væk, er der ingen grund til at tage to maskiner med, så klarer Seppi Maxisoil maskinen også at knuse træerne, fortæller Thomas Thomsen og tilføjer, at det jo ofte gør tingene meget lettere, når maskinen både kan klare det, der er over, og det der er under jorden.

- Vi har ryddet op mange steder rundt omkring gårde, hvor der har været udgåede elmetræer, vi har taget markhegn op, så marker kan blive lagt sammen, og vi har ryddet skovstykker til markjord, fortæller Thomas Thomsen og tilføjer:

- Maskinen er meget holdbar overfor sten, mens træ og rodstykker er fuldstændig knust.

Og efter maskinen har knust stubbe og rødder, er marken helt klar til at så.

Der skal minimum en 350 hestes traktor til at køre med en Maxisoil, men Seppi-fabrikken har brugt vinteren på at udvikle endnu en model, der er fremstillet til at udføre samme type job, men i en lettere version, så en mindre traktorer kan køre med den.

- Det gør naturligvis også maskinen billigere, siger Flemming Larsen, Præstbro Maskiner.

Den ny maskine testes i disse dage i Italien, og importører fra hele verden er inviteret til demonstration sidst i denne måned.

Læs også