Korn bedre egnet til fyring end fodring

I alt for mange besætninger er der problemer med for mange enterobakterier i foderkornet. En svineproducent valgte at fyre havren op.

- Vi ser problemer med for mange enterobakterier i kornet i rigtigt mange besætninger, fortæller Henrik Hansen, Lallemand Nutrition.

Mistanken om for urent korn blev vagt i 2006, og i 2008 valgte Henrik Hansen at tage prøver af kornet, og få det analyseret for enterobakterier.

- Vi fandt et overraskende højt niveau i rigtig mange prøver, fortæller Henrik Hansen.

Men problemet er ikke blevet mindre siden:

- Det er tankevækkende, at jeg endnu ikke har været hos en svineproducent, hvor niveauet af enterobakterier var i orden i al kornet, pointerer han.

Havren fyret op
Heller ikke hos svineproducent Kristian Solsø, Herning, var kvaliteten af kornet i orden, selvom det umiddelbart så fint ud.

Efter for lang tid med dårligere malkere og søer, der gik i stå, blev der analyseret for bakterier i kornet, og det kom for en dag, at der var alt for mange enterobakterier i havren.

Den havre, der skulle have givet et løft til sofoderet hos Kristian Solsø, fordres derfor ikke længere op i stalden, men tjener i stedet som føde for et stokerfyr. Herefter forsvandt problemerne i farestalden næsten fra den ene dag til den anden.

Mangler opbakning
Henrik Hansen fortæller, at han i første omgang blot troede, at for mange enterobakterier var et problem for korn af 2008-høsten, men det skulle vise sig ikke at være tilfældet, for i korn fra 2009-høsten har han også stødt på problemet mange steder, og det undrer ham, at det ikke virker som om, der er andre, der rigtigt har fokus på problemet.

- Det er mit indtryk, at det er et generelt problem, og jeg kan ikke løfte opgaven selv, så derfor har jeg kontaktet Videncenter for Svineproduktion og Foulum. Jeg gjorde dem opmærksom på, at vi kunne redde mange søer, smågrise og slagtesvin ved at få reduceret antallet af CFU i kornet, men det virker ikke, som om det har deres interesse, beklager han.

Læs også