Frygter store problemer i marken

PLANTEAVL: De fyldte gylletanke er allerede et problem, og det langvarige snedække giver en risiko for sneskimmel, vurderer produktansvarlig Karl Kudsk fra Mollerup Mølle.

De fyldte gylletanke skaber store problemer ikke alene på Mors men over hele landet. Og det er endda ikke sikkert, at landmændene kan køre ud med gyllen, selvom foråret så småt er ved at indfinde sig.

- Det bliver en forfærdelig udfordring. Der er ingen, der er kommet i gang med at køre gylle endnu, og når der kommer smeltevand og måske nedbør, når sneen forsvinder, så vil det give store problemer med blød jord, siger Karl Kudsk.

- Vi aner simpelthen ikke, hvad vi skal gøre, siger han.

Men det er ikke kun gyllen, der kan give store problemer.

Sneskimmel truer
Der har været snedække på markerne i snart tre måneder, og Karl Kudsk oplyser, at ved snedække i 80 til 90 dage, så er der risiko for sneskimmel.

Særligt er områder langs skel, markhegn og veje i risikozonen, for her ligger sneen typisk længere end ude på de åbne marker.

Men der er ikke noget at gøre, hvis afgrøderne bliver ramt af sneskimmel. Det kan der kun sprøjtes forebyggende imod i efteråret.

Sneskimmel kan ramme alt vinterkornet.

- Hvis sneskimmelangrebet er rigtig slemt, så kan det betyde, at der skal sås om, siger Karl Kudsk.

Sneskimmel viser sig ved, at planterne får en lilla farve, går ud, og simpelthen forsvinder.

 

Læs også