For dyrt at lade drægtige søer dø

Hvis 25 søer dør under drægtigheden, koster det godt 100.000 kroner mod godt 35.000 kroner, hvis de dør udenfor drægtighedsperioden.

Ved årsmødet i Syddansk Svinerådgivning i sidste uge redegjorde chefkonsulent Pernille Elkjær for, hvilken tung økonomisk byrde det er, når for mange søer dør i drægtighedsperioden.

Ved at lægge omkostninger og mistede indtægter sammen, kom Pernille Elkjær frem til, at hver eneste død eller aflivet so i drægtighedsperioden betyder et tab på omkring 4.015 kroner.

Pernille Elkjær gav desuden et eksempel på, hvordan blot fem procent for mange døde og aflivede søer i en besætning på 500 søer - dvs. 25. døde søer - betyder et tab på over 100.000 kroner.

At det er særligt vigtigt, at søerne ikke dør i netop drægtighedsperioden blev illustreret ved udregningerne af tabet ved søer, der dør uden for drægtigheden, som til sammenligning betyder et tab på omkring 1.428 kroner pr. so. Hvis de før omtalte 25 døde søer dør uden for drægtigheden koster de altså til sammenligning »35.700 kroner sammenlagt mod de godt 100.000 kroner under drægtigheden.

Pernille Elkjær opfordrede til at man systematisk registrerede hvilket søer, der dør hvornår og hvorfor, og på den baggrund lave handlingsplaner - og ikke mindst følge dem - for at komme problemerne til livs.

Læs også