Fejrer 25 år med Same traktoren

JUBILÆUM: Scan Agro, Hadsund, fejrer den 5. marts deres 25 års jubilæum med Same traktoren. Samtidig præsenterer de den helt nye model Same Iron 190 Continuo, der er en 190 hestekræfters traktor med variabel transmission.

Fredag den 5. marts holder Scan Agro i Hadsund Åbent Hus fra klokken 10 til 22 i Hadsund. Det gør de for at markere, at det nu er 25 år siden, at de blev importør af de italienske Same traktorer.

- Vi har ikke tradition for at holde Åbent Hus, men det her er en helt speciel anledning, siger salgs- og marketingschef Finn Søndergaard.

Han fortæller, at det er vigtigt, at der, i en for branchen træg tid, sker noget spændende nyt. Og det gør der.

Same-modeller fra de sidste fem årtier bliver hyldet på en udstilling, og samtidig præsenteres den helt nye model Same Iron 190 Continuo.

Alle de nye modeller griber for øvrigt tilbage i tiden med retro-designet af fronten, der er magen til designet tilbage i 1950’erne.

Ny mellemklassetraktor
Den nye model har 190 hestekræfter, men booster helt op til 224. Desuden har den variabel transmission, autostyring og GPS.

- Den rammer et hul, for tidligere fandtes der ikke traktorer med variabel transmission i den størrelse, fortæller Finn Søndergaard.

Han vurderer, at markedet for den nye traktor er større landbrug og maskinstationer.

- Den er enkel at betjene, og den har en god brændstoføkonomi, siger salgs- og marketingschefen.

Han fremhæver også traktorens I-Monitor, hvor føreren kan udlæse info og indstille mange parametre som for eksempel oliemængde.

- Den giver flere muligheder for at trimme tingene, siger Finn Søndergaard, der glæder sig til at præsentere og vise traktoren frem.

Den første firehjulstrukne
Der var også virkelig noget at vise frem, dengang Same, som det første traktormærke, lancerede en firehjulstrukken traktor.

- Dengang havde Same patent på den opbygning alle firehjulstrukne traktorer har i dag med centermonteret drivaksel til forakslerne og planetgear i slutdrevene, fortæller Finn Søndergaard og fortsætter:

- De første firehjulstrukne traktorer kørte først på især Als, hvor de virkelig havde brug for dem på deres bakkede, stive jorde.

En af de ældre firehjulstrukne traktorer vil være at finde i veteranudstillingen. Det er en Same Centauro med 60 hestekræfter fra midt i 1960’erne. Den har kørt i Danmark, og Scan Agro har for nylig købt den tilbage til samlingen.

Den har en luftkølet V-motor, ratbetjent lift og vægtoverføring gennem liftarmene.

- Den var virkelig langt fremme for sin tid, fortæller Finn Søndergaard.

Ny importør-struktur
Arbejdet med Same-traktorerne betyder meget for Scan Agro. Indtil 1985 var der flere forskellige importører, men de sidste 25 år har traktoren været fast inventar hos Hadsund-firmaet.

Det er den stadig, men Scan Agro er ikke længere importør. Det er i dag H.C. Petersen i Grindsted.

- Vi havde arbejdet i tre år på, at HCP skulle overtage importen, så de fik samlet Deutz-Fahr, Lamborghini, Same og Hürlimann, der alle produceres af Same Deutz-Fahr Group. Det blev så speedet op af den sidste tids krise, fortæller Finn Søndergaard om importørskiftet, der blev en realitet den 1. december.

Scan Agro, der også har afdelinger i Otterup på Fyn og Ringsted på Sjælland foruden Hadsund, er dog fortsat forhandlere af både Same og Lamborghini.

- Vi fortsætter også med at have en stor andel af salget, og mange forhandlere vil stadig blive betjent fra Hadsund, fortæller han.

Lej en traktor
Udover traktorområdet, som er Scan Agros største arbejdsområde, så har de også deres egen produktion af et komplet program af landbrugsmaskiner lige fra plove til selvkørende sprøjter.

Derudover har virksomheden et koncept med kortidsudlejning af traktorer. Her koster en mellemstørrelse traktor 150 kroner i timen, og kunden sørger selv for dieselolie og rengøring. Alt andet står Scan Agro for.

- Det kan for eksempel være en løsning om foråret, når der skal køres gylle, eller i høst, hvor der skal bruges en ekstra traktor til at køre fra, fortæller Finn Søndergaard, der havde 30 traktorer ude at køre, da der var flest.

Scan Agro har også et program af små og middelstore entreprenørmaskiner.

Tradition vækkes til live
Der vil være rig mulighed for at se alle virksomhedens arbejdsområder og maskiner, når der er Åbent Hus. Finn Søndergaard lover, at der vil blive uddelt kort, så gæsterne kan finde vej på virksomheden, der har ikke mindre end en hektar under tag.

Der er også tema om opgraderingsudstyr til sprøjter, GPS og autostyring, demonstration af sprøjtetest og læssemaskiner og meget mere.

Klokken 12 starter en hollandsk auktion over 50 brugte maskiner og demonstrationsmaskiner. Prisen falder med op til 100.000 kroner en gang i timen indtil klokken 16. Alle maskinerne ligger nu på virksomhedens hjemmeside, og de kan beses i Hadsund.

Det er en gammel tradition, der vækkes til live, når der igen holdes auktion hos Scan Agro. Det arrangerede Niels Peter Lübeck sidst i 1970’erne, og Finn Søndergaard husker, hvordan der var proppet med både mennesker og maskiner ved auktionerne.

I dag drives virksomheden, der blev etableret i 1938 i en lille smedje i Helberskov ved Mariager, af tredje generation; Morten Lübeck.

- Ja, der er sket meget fra den lille smedje til at have en hektar under tag, siger salgs- og marketingschefen, der glæder sig til at byde alle interesserede velkommen til Åbent Hus.

Læs også