Hvilken vej går renten?

Eksperterne strides om renteudviklingen. Mens de fleste mener, at bunden er nået, vurderer andre, at den lange rente falder lidt endnu. Effektivt Landbrug satte to uenige analytikere sammen.

Lytter landmændene til Nykredit og mange andre finansielle institutioner, er beskeden: Markant højere F1-rente i vente.

Lytter de derimod til Finanshuset Demetra og AgroMarkets, lyder det: Renterne - i hvert fald de lange - vil falde.

Hvad skal man tro på? Og hvorfor ser analytikerne så forskelligt på den samme verden? Effektivt Landbrug inviterede to af de mest uenige analytikere, Svend Jørgen Jensen, chefanalytiker i Finanshuset Demetra, og Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit Markets, til avisens redaktion i Langeskov for at finde ud af, hvad der skiller dem.

Det blev til en flere timer lang diskussion, der afslørede, at de to herrer ser fundamentalt forskelligt på verden. Dette præger deres tilgang til de mange økonomiske input, de præsenteres for hver dag.

Mens Svend Jørgen Jensen ser på de enkelte økonomiske begivenheder i et langt, historisk perspektiv, er Klaus Dalsgaards udgangspunkt, at renteudviklingen kan styres af aktuelle aktører og hændelser.

Anbefalinger
De to forskellige syn på udviklingen munder ud i forskellige råd.

Allerede i december 2009 anbefalede Nykredit virksomhederne at sikre renten på størstedelen af deres lån.

Begrundelsen er, der er udsigt til rentestigninger - ifølge Nykredits vurdering vil F1-renten allerede i december 2010 ligge på omkring 3 procent, og i 2011 omkring 4 procent, mens de lange renter vil ligge omkring 5 procent - det er dog noget usikkert, vurderer Nykredit.

Modsat afviser Svend Jørgen Jensen ikke, at F1-renten kan ende helt nede i 1 procent, og at de lange renter vil falde, så de på et tidspunkt inden for de nærmeste år vil ligge 1-2 procent lavere end nu.

- Bliv i de korte lån indtil videre, anbefaler Svend Jørgen Jensen.

Læs også