Danish Agro i endnu en redningsaktion

Konkurrencestyrelsen trak imidlertid i sidste uge sin godkendelse af Danish Agros overtagelse af SAB tilbage. Det skete efter Danish Agros overtagelse af Aarhusegnens Andel i samspil med DLG.

Danish Agros overtagelse i efteråret af S.A.B. skal endnu engang igennem en godkendelsesprocedure.

Det sker efter, at Konkurrencestyrelsen i sidste uge valgte at trække sin godkendelse fra to uger tidligere tilbage. Efter at Aarhusegnens Andel i sidste uge gik i betalingsstandsning var situationen på markedet nemlig helt ændret. Som bekendt gik Danish Agro og DLG sammen i et konsortium for at sikre værdierne for kunderne og kreditorerne i det nødlidende grovvareselskab, der har hovedsæde i Galten ved Aarhus.

Tilbagetrækningen skete, fordi Danish Agro ikke havde meddelt til Konkurrencestyrelsen, at de havde kendskab til Aarhusegnens Andels situation, inden godkendelsen blev givet.

Ifølge Søren Bo Rasmussen, kontorchef i Konkurrencestyrelsen, var en af de væsentligste grunde til, at Danish Agro fik sin tilladelse til at overtage SAB 100 procent i datterselskabet, Danish Agro Fyn, at Aarhusegnens Andel blev vurderet til at være en såkaldt »maverick« på markedet, i tilfælde af stiltiende koordinering på markedet. Det vil altså sige en spiller, der ikke vil lade sig diktere af de andre i branchen.

Helt udramatisk
Direktør i Danish Agro, Christian Junker, kalder dog situationen helt udramatisk.

- Datoerne krydsede hinanden. Samtidig med, at vi fik vores godkendelse, så opstod situationen med Aarhusegnens Andel. Konkurrencestyrelsen mener så, at vi skulle have informeret dem i første omgang om Aarhusegnens situation, så det kunne komme med i deres afgørelse, men det var ikke i vores tankegang. Det tager vi nu til efterretning, siger Christian Junker, administrerende direktør hos Danish Agro.

Med overtagelsen af Aarhusegnens Andel sammen med DLG er det dermed tredje gang på få år, at Danish Agro overtager nødlidende konkurrenter. For snart tre år siden overtog andelsgrovvareselskabet med rødder tilbage i den østsjællandske muld Kolding Omegns Foderstof, og senest her i efteråret blev fynske S.A.B. samlet op efter et katastrofalt halvårsregnskab.

- Det her er ikke noget, vi har ønsket. Men dels ligger der mange penge at hente for landbruget i form af rationaliseringsbesparelser. I dette tilfælde taler vi nok om omkring 100 millioner kroner i sparede driftsomkostninger. Og dels har vi i andelsbevægelsen tradition for at stå sammen, hvis der opstår problem et sted. Derfor gjorde det naturligvis indtryk på os, da vi for et par uger siden fik henvendelsen fra Aarhusegnen, lød det fra Chr. Junker efter mandagens redningsaktion i Aarhus.

Overtagelsen åbner mulighed for en yderligere ekspansion for Danish Agro i Jylland. I forvejen er andelsvirksomheden repræsenteret i Syd- og Vestjylland med flere afdelinger.

Læs også