Malingen var stadig våd

Det var på et hængende hår, at den nye kostald, som Enok Vestergaard har tegnet sammen med sin bror, blev klar til fremvisning ved Åbent Hus onsdag den 16. september.

- Stilladserne er de ved at pille ned ude bagved, og det er lige før, der stadig er våd maling rundt omkring, fortæller Enok Vestergaard med et smil, da han byder velkommen i den nye stald, der dagen efter skal indtages af cirka 300 malkekøer.

Men de nåede det næsten, og nu er det kun småting, der mangler i den stald, som Enok Vestergaard selv har været bygherre på.

- Enok og hans bror har selv stået for byggeriet. De har tegnet og lavet aftaler og overvåget byggeriet, og det er faktisk gået rigtig godt, fortæller Helle Vestergaard, gift med Enok Vestergaard.

Byggeriet har stået på siden februar måned, og inden da var miljøgodkendelsen lang tid undervejs.

- Vi har ikke kedet os det sidste halve år, hvor Enok og hans bror har knoklet med byggeriet. Samtidig har vi jo haft en familie, der også skulle fungere for vores fire børn, og så har jeg jo skullet passe mit arbejde, fortæller Helle Vestergaard med et grin.

Lokale VVS-folk og lokale elektrikere har stået for den del af byggeriet, og VJ Staldinventar og sydjyskstaalbyg har stået for inventar og staldbygning. I alt har der været 14 aktører inde over byggeriet, og Enok Vestergaard har hele vejen igennem været den, der holdt hånd i hanke med de forskellige.

Bedre plads
Med byggeriet af den nye stald bliver der mere plads til det enkelte dyr, og alle dyr skal fremover gå i løsdrift.

- Den nye stald bliver faktisk ét stort løsdriftsområde, delt op så køerne går sammen, alt efter hvor i drægtigheden de er, fortæller Enok Vestergaard.

Desuden udvides besætningen til at omfatte 300 malkekøer.

- Køerne kommer i morgen

Den hidtidige malkestald vil stadig blive anvendt. Her er kapaciteten øget med hundrede procent, så der nu er 28 malkemaskiner, der betjenes af to mand ved de to daglige malkninger. Køerne får fri adgang til den gamle malkestald via en udendørs overgang.

I den nye stald er der kælveafdeling, hvor køer og kvier skal opholde sig de sidste dage op til kælvning, og der er også et område med plads til goldkøer. Her skal køerne opholde sig de sidste syv uger inden kælving, og har får de serveret specialfoder, som egner sig godt til drægtige køer.

Kalvene går udendørs i kalvehytter, men rykkes ind i den nye stald, når de er cirka 70 dage gamle. Her går de på delvis halmstrøelse og delvis spalter.

Udover køerne er der også blevet plads til halm, raps og sojaskrå i den nye stald.

Det sidste der mangler i stalden, da Landbrug ØST er på besøg, er køerne, og Enok Vestergaard glæder sig naturligt nok, til de skal indtage stalden.

- Det bliver prikken over i'et, når dyrene flytter ind, og det glæder jeg mig til, siger han.

Læs også