En pligt at lukke stalddørene op

Åbent Landbrug er alle tiders mulighed for at vise omverdenen, hvad det vil sige at drive et moderne landbrug. På Krogsgaard ved Sorø glæder landmand Niels-Henrik Hjerrild sig til at få besøg.

240 stykker Jersey kvæg i en stald med malkekarrusel er, hvad der møder de besøgende, hvis de lægger vejen forbi Krogsgaard ved Sorø, når der er Åbent Landbrug den 20. september. Derudover er der 120 kalve og ungdyr på gården, som alle gerne må klappes. Mælken fra køerne leveres til Arla i Slagelse.

- Når vi åbner stalddørene den 20. september, er det fordi vi ønsker at vise, hvad en moderne mælkeproduktion egentlig er, fortæller Niels-Henrik Hjerrild.

- Utroligt mange mennesker har aldrig set en ko, og ved faktisk ikke, hvor mælken kommer fra. Det synes jeg, er lidt skræmmende, og derfor vil vi gerne vise vores køer frem, så flere får en fornemmelse af, hvor mælken rent faktisk kommer fra, siger han yderligere.

Familiedag
Der er lagt op til en familiedag på Krogsgaard - både for de besøgende og for værtsparret.

For de besøgende er der masser af aktiviteter, som blandt andet inkluderer rundvisning i stalden, halmlegeplads, majslabyrint, køretur med traktor og vogn, smagsprøver og gårdquiz.

- Den helt centrale aktivitet på dagen er naturligvis rundvisningen i stalden, men folk er meget velkomne til at kigge sig omkring på resten af gården. Og har man lyst, kan man overvære aftenmalkningen, som starter klokken cirka 16, siger Niels-Henrik Hjerrild.

Også fra værternes side er der lagt op til en dag i familiens skød.

Udover Niels-Henrik Hjerrild tæller familien konen Christa, der arbejder på regnskabskontoret i landboforeningen Gefion, samt børnene Line, Frederik og Emil. Desuden hjælper Niels-Henrik Hjerrilds forældre til, ligesom fodermesteren Jimmi er til stede hele dagen. Alt i alt kræves der cirka 14 hjælpere, når Krogsgaard lukker op, og disse er ikke svære at rekruttere.

- Det er tredje gang vi holder Åbent Landbrug her på gården. Sidste gang var i 2006, og i de mellemliggende år har ungerne i den grad undret sig over, hvorfor vi ikke skulle holde åbent. Simpelthen fordi de synes, det er så hyggeligt, fortæller Niels-Henrik Hjerrild med et smil.

Åbent Landbrug året rundt
Niels-Henrik Hjerrild ser det som en pligt at lukke stalddørene op, hvis der er nogen, der kunne tænke sig at besøge et moderne landbrug.

- Det nytter ikke noget at holde dørene lukkede, for så skabes der først fordomme. Jeg plejer at lukke op for alle dem, der har lyst til at komme, også hvis de kommer forbi uden forudgående aftale, siger han.

Han synes, at tredje søndag i september er en kærkommen lejlighed til at vise, hvad der foregår i en moderne mælkeproduktion.

- Mange mennesker har et forkert billede af, hvad et moderne landbrug er for noget. Det kan vi bruge Åbent Landbrug til at ændre på, da vi her kan afmystificere, hvad det egentlig er, vi går og laver, siger Niels-Henrik Hjerrild, og fortsætter.

- Det er rigtig godt at få besøg, og give folk en kontaktoplevelse med køerne. En flok teenagere der aldrig har været tæt på en ko før, og som får lov til at klappe en, når de er på besøg, glemmer ikke sådan lige oplevelsen igen, siger han afslutningsvis.

Læs også