Kongskilde udvider kraftigt i Polen

Kongskilde Polska bliver en af de mest moderne landbrugsmaskinfabrikker i Europa, lyder det fra det DLG-ejede selskab.

Badet i fotografernes blitz-lys, og til tonerne af trompetfanfare kunne ledelsen i det DLG-ejede selskab Kongskilde Industries, fredag klippe den røde snor, og officielt indvie en ny stor tilbygning til deres fabrik i Kutno i Polen.

Den nye tilbygning er på 14.000 kvadratmeter, hvilket er hele 123 procent oven i fabrikkens nuværende bygningsmasse. På fabrikken i Polen producerer man blandt andet Kongskildes store harveprogram, Nordsten-såmaskiner og Howard-rotorharver.

- Den her tilbygning vil give os nogle muligheder for at optimere produktionen og samle noget yderligere produktion. Over de næste to-tre år vil vi samtidig også få den nyeste teknolgi ind på fabrikken, siger Anette Ilsøe, administrerende direktør i Kongskilde Industries.

Selvom tilbygningen først officielt blev indviet i fredags, så er den allerede taget i brug. Det har taget under 12 måneder at få bygget færdigt. Med tiden er det meningen, at den skal være det bærende element i fabrikkens montageafdeling. Lagerforholdene på fabrikken har dog også fået et tiltrængt løft, da de nu er placeret mellem produktionen og montageafdelingen, så det hele udgør én bygning.

- Vi var vokset ud af de gamle bygninger, vi kunne ikke være der længere. En af de haller vi havde til vores kultivatorer og produktion af harver, var lejet ude i byen, og den var blevet opsagt. Så enten skulle vi ud at finde et nyt sted at være, eller også skulle vi til at bygge. Da vi forvejen havde pladsproblemer her i Polen, så valgte vi at bygge, siger Anette Ilsøe.

Fået EU-støtte
Til at få den nyeste produktionsteknologi ind på fabrikken, og blive en af de mest moderne landbrugsmaskinfabrikker i Europa over de næste to-tre år, har Kongskilde modtaget støtte fra EU's strukturfonde.

I en såkaldt 50/50 ordning modtager man således 45 mio. kroner, mens man fra egen lomme selv har forpligtiget sig til at investere samme beløb. Altså i alt 90 mio. kroner skal investeres i produktionsudstyr på Kongskildes polske fabrik.

- Det er klart om cirka tre år, når det hele er oppe at køre fuldt ud, så vil vi få nogle helt andre muligheder, end vi har i dag, siger Anette Ilsøe.

Hun forklarer, at man vil få nogle fordele i forhold til, at produktionen bliver meget mere fleksibel. Man kan for eksempel købe råvarer ind, og så selv senere beslutte, hvad det er, man vil bruge dem til.

- Alt sammen så skulle det i sidste ende gerne betyde, at vi vil få en bedre indtjening. Og det gør jo heller ikke noget, lyder det fra Anette Ilsøe, der dog ikke vil sætte et decideret tal på den forbedrede indtjening. 

Baggrunden for at udvide fabrikken i Polen, er Kongskildes fremgang de sidste fem år såvel salgs- som indtjeningsmæssigt. I 2008 opnåede Kongskilde, som DLG ejer 75 procent af, således et overskud på 14 mio. kroner efter skat og en omsætning på 928 mio. kroner. I 2007 var overskuddet på 5,5 mio. kroner, mens man i 2006 havde underskud på 19,8 mio. kroner.

Læs også