Ved Kerteminde plantes porer i kamme, så den hvide stok bliver længere. Høsten starter snart.
Omkring 1. september begynder høsten af de seks hektar porrer, som er dyrket på kamme hos Hans Luunbjerg, Kejrup ved Kerteminde.
Ideen med at dyrke porer på kamme er, at man i toppen af hver kam laver et 15 centimeter dybt hul på omkring tre centimeter i diameter. I dette hul sættes porreplanten, så den står »løst« i hullet. Jorden trykkes ikke til. I stedet fyldes hullet med vand, og planten får rodfæste.
Lang hvid stok
- Vi fræser og bearbejder jorden og danner kammene, ligesom man kender fra kartofler, siger Hans Luunbjerg.
- Vi kan dog ikke bruge en almindelig plantemaskine, da der er risiko for, at porrerne vil blive skæve og krumme ved plantningen, forklarer han.
- Det er vigtigt, at planten komme så dybt i jorden som muligt, da den hvide stok på planten dannes ved tildækning af jord. Hvis man planter på flad mark, kan det blive vanskeligt hen over vinteren at tage dem op, når man skal grave dem op af jorden fra cirka 15 centimeters dybde.
Når de er plantet på kamme, står roden lige i overfladen, og det er kun kammen, der skal fjernes af optageren, oplyser landmanden.