Nu er det nok!

Manglende handling og dyb tavshed, mens mælkeprisen bare falder og falder, får nu sønderjyske landmænd til at reagere. »Gør noget!«, lyder opråbet til Arla.

- Vi landmænd er gode til at brokke os, det er jeg godt klar over. Men udviklingen er nået et punkt, hvor jeg oplever, at flere og flere af mine kolleger blot knokler videre i stilhed. Og når stilheden først kommer, så er det altså alvorligt, forklarer Izaak Makker, mens de øvrige fire gæster på gården lidt udenfor Brørup nikker.

De er alle mælkeproducenter, der leverer til Arla, og i går var de samlet til det, der mest af alt lignede et spontant krisemøde.

- Jeg har været mælkeproducent i 23 år og har aldrig tidligere oplevet at få under to kroner pr. kilo mælk. Det er hverdag nu, og det er ikke sjovt. At være mælkeproducent kræver i øjeblikket en psyke, der siger spar to, siger Søren Holger Hansen, der har 200 malkekøer.

Arla må reagere
Alle fem landmænd er enige om, at mælkeprisen nu er så lav, at Arla må gøre noget.

- Problemet er jo gældende i hele Europa. Man må da kunne aftale indbyrdes at sætte priserne op. Situationen er ved at være desperat. Der skal ske noget hurtigt, spekulerer Ernst Luttikhedde højt.

På mandag inviterer Syddansk Kvæg og Sønderjysk Landboforening til stormøde i Agerskov om netop mælkeproducenternes nuværende vilkår og fremtid. Mødet var oprindelig planlagt til at blive holdt på Agerskov Kro, men interessen for arrangementet er så stor, at det er blevet flyttet til Agerskov-hallen i stedet for.

Med til mødet er blandt andre en repræsentant fra Arla, og ham vil Izaak Makker i særdeleshed gerne have i tale.

- Arla bryster sig af at være ejet af landmændene. Men landmændene får aldrig noget af vide om, hvad der foregår hos dem. Jeg har flere gange forsøgt at få svar på mine spørgsmål. Jeg får aldrig noget svar, siger han.

Læs også