På vej mod priser på svinefoder som fra før verden gik af lave

Lige nu handles lange kontrakter på svinefoder, med priser på slagtesvinefoder til små 140 kroner og 140-145 kroner for diegivningsfoder. Eventuelt med flydende priser for soja.

- Nu nærmer vi os priser på svinefoder som fra før verden gik af lave for to år siden. Sådan betegner svinekonsulent Jan Karlsen, FynVet, situationen lige nu.

Det betyder priser på svinefoder i omegnen af små 140 kroner for slagtesvinefoder, drægtighedsfoder i underkanten af 120 kroner, diegivningsfoder på omkring 140-145 kroner, og en god smågriseblanding til omkring 200 kroner pr. 100 kg, oplyser han.

Når en drægtighedsblanding kan laves til 120 kroner, vil der dog ikke blive brugt soja, men i stedet raps og solsikkeskrå, bemærker han.

Lange kontrakter med flydende soja
Det er Jan Karlsens oplevelse, at der i sidste uge så småt blev taget hul på tegningerne af kontrakterne på svinefoder, og at det først rigtigt har taget fart de seneste dage.

- På grund af kornpriser der igen er tilbage i et leje fra før verden gik af lave i 2007, dækkes der overvejende af med lange kontrakter, hvor nogle af dem er med flydende priser for soja, på grund af de høje sojapriser, vi ser lige nu. Det er dog stadig forholdsvis få handler, der er afsluttet, vurderer han.

Økonomi tilbage i svineholdet
- Med de kornpriser, vi har lige nu, er de lange kontrakter også det eneste rigtige, siger Jan Karlsen, og med en forventet notering på 10 kroner i 2010, ser det ud til at det vil kunne bringe en vis økonomisk stabilitet ind i svineproduktionen igen, vurderer han.

Jan Karlsen kan også kun se fornuft i, hvis man har mulighed for at indgå en lang kontrakt med mulighed for flydende priser på soja.

- Lige nu ligger sojaen 100 kroner over tidligere års bundniveau, og hvis den falder til bare 50 kroner, vil man alligevel spare 7-8 kroner pr. 100 kg foder, fremhæver han.

Samtidig forstår han dog også godt de svineproducenter, der ikke indgår kontrakt med flydende pris på soja af frygt for at prisen skal stige yderligere.

Ingen grund til jubel
Selvom foderprisen ligger i et rimeligt leje lige nu, er der dog ingen grund til jubel.

- Det som svineproducenterne vil komme til at tjene i stalden, vil de sætte til i marken, påpeger han.

- Med hvedepriser på 80-90 kroner, som vi har set på det seneste, så er der simpelthen ikke økonomi i det i marken, så derfor vil vi se svineproducenter der græder med det ene øje og smiler med det andet, siger Jan Karlsen, FynVet.

Læs også