Prisstigningen på kornet kom aldrig

KORNHANDEL: Mange landmænd har ventet på en bedre pris for sidste års høst. Den kom bare aldrig, og nu skal der gøres plads til den næste avl.

De der har plads og råd til at lade kornet ligge og vente på den rigtige pris, plejer jo som regel at blive godt betalt for lagerpladsen, men i denne sæson har man ventet forgæves.

Prisen steg simpelthen ikke til det niveau, som mange havde håbet på. Derfor har der i den senere tid været travlhed i modtagelsen hos landets foderstoffirmaer, da vi jo er kommet så tæt på høst nu, at det for manges vedkomne er nødvendigt at få tømt lagrene for korn, så der kan gøres klar til det næste.

Hos Danish Agro i Rudkøbing på Langeland er der også kommet ekstra korn ind i den senere tid. Det er dog ved at stilne af nu og i går var der ro på havnen, efter en noget forrykket periode med livlig aktivitet ved vejerboden.

Håb om høj pris
Detailchef i Danish Agro, Kim Madsen fortæller, at mange har rykket kornsalget fra efteråret 2008 til foråret 2009 eller til nu, men at det jo netop skyldes håbet om en højere pris.

- Folk kan jo huske de høje priser i 2007 og glemmer ikke, at Matif for foderhvede pludselig gik fra omkring 120 euro helt op til næsten 300 euro i efteråret 2007. Men den har altså siden været faldende, påpeger Kim Madsen.

- Der er flere, der følger med i priserne på korn nu, men man skal have for øje, at priser på hvede for eksempel over år kan svinge fra 60 til 200 kr. pr. 100 kg. nu, understreger han.                

- Der er naturligvis mange årsager til kornprisens udvikling, men der har ligget masser af korn på lagrene i landbruget, og samtidig har den store eksport af smågrise til Tyskland og de dermed færre slagtesvin til færdigfedning herhjemme, også været medvirkende til at presse prisen i bund, siger Kim Madsen.

Han erkender, at det er svært at sælge korn som planteavler nu til disse lavere priser, men i stedet er det så blevet mere attraktivt for svineproducenter, at dække deres forbrug af på korn.

Top og bund
Kim Madsen forklarer, at der siden det store prisfald fra høsten til nytår, har været toppe prismæssigt hen over dette forår, og nogle har udnyttet disse toppe til at få solgt fornuftigt, mens andre fortsat har håbet på bedre tider.

- Prisen steg jo igen sidst i januar, så gik den igen ned hen i mod marts, så kom endnu en top i maj, og siden er prisen så faldet. Om bunden er nået nu, det er uvist, men jeg tror vi kan forvente fald endnu, lyder vurderingen fra detailchefen med henvisning til, at prisen bare inden for de sidste par dage er faldet betragteligt.

Pladsmangel
En del af det korn der i den seneste tid er kommet ind i blandt andet afdelingen i Rudkøbing, er ikke nødvendigvis lige blevet solgt til den nuværende lavpris, men kan være solgt i vinter eller i foråret med aftale om indlevering nu.

- Der er dog enkelte landmænd, som har solgt akut nu, for at de kan få plads til ny høst, men jeg har da også talt med flere om, at de i stedet kan indleverer den nye høst, og lade den gamle høst ligge der hjemme, for at spare en arbejdsgang med ind- og udlevering, siger Kim Madsen.

Læs også