Landbrugets økonomi vender

VENTETID: En ny prognose fra Dansk Landbrug siger, at der er bedre økonomi på vej i landbruget.

Selv om landbrugets gæld stiger yderligere i 2010, vil erhvervets renteudgifter falde, fordi gælden hovedsageligt er variabel. Sammen med forbedrede afregningspriser vil få landbrugets økonomi til at vende, forudsiger Dansk Landbrug i en ny prognose, som blev fremlagt på organisationens ekstraordinære delegeretmøde i går i Vejle.

Tallene er dog behæftet med stor usikkerhed på grund af den økonomiske krises uforudsigelighed, understreger Dansk Landbrug.

Alligevel var viceformand Niels Jørgen Pedersen særdeles optimistisk, da han foran de delegerede beskrev udviklingen.

- Det ser ud til, at det vender. Det er rigtigt positivt, understregede han, inden han fremlagde tre konkrete eksempler på landmænd, der tror på fremtiden, men som også oplever, at det kan være svært at starte nye projekter og udvide bedriften.

Udover Per Siggaard, der har 500 SDM-køer ved Grindsted, og Bent Søgaard, der har 465 hektar med planteavl på Sjælland, var det svineproducenterne Jens og Søren Nicolaisen, der har 1.515 søer, 44.000 smågrise og 15.500 slagtesvin på Gammelbygaard i Thy.

Projekt
Med 29,6 solgte smågrise pr. årsso i bagagen havde Jens og Søren Nicolaisen for et par år siden mod på at udvide bedriften, og fik en miljøtilladelse i hus. Men de synes, at byggepriserne var lige lovligt høje, og besluttede at vente. Men nu, hvor byggepriserne er faldet markant, er banken og kreditforeningen sprunget fra projektet.

- Bankerne ser for meget på de igangværende bedrifter og har svært ved at se ud i fremtiden, lød kommentaren fra Niels Jørgen Pedersen, der dog også understregede, at landmændene selv skal være bedre til at tjene penge i gode tider og lægge til side i stedet for at købe kolleger ud.  

Læs også