Stor interesse for nye sprøjteregler

Flere end 250 landmænd benyttede en solrig torsdag aften til at få mere at vide om nye regler for marksprøjter. Og de fartglade fik en tur på ATV i skyggen af Gefions nye domicil.

Den 8. april trådte den nye bekendtgørelse om »påfyldning og vask af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler« i kraft. Bekendtgørelsen har medført mange spørgsmål fra planteavlere. Skal jeg nu skrotte min gamle sprøjte? Hvor skal sprøjten fyldes og tømmes?

Og selv om den endelige vejledning ikke er klar endnu, blev de fleste spørgsmål besvaret forrige torsdag aften hos Bay & Sivertsen i Sorø.

Her gennemgik maskinkonsulent Hans Henning Sørensen de nye regler, og kunne berolige de godt 250 fremmødte med, at de endnu har god til at få opdateret marksprøjterne eller få købt nyt udstyr. Der er nemlig en overgangsperiode på et år, så først den 8. april 2010 skal alt være i orden.

De tre centrale krav til marksprøjter er følgende:

·        Sprøjten skal udstyres med præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion i sprøjten. Man må således ikke længere fylde på gennem toplågen.

·        Sprøjten skal være udstyret med skyllevandstank med kapacitet til at fortynde restsprøjtevæsken 50 gange

·        Sprøjten skal udstyres med spuledyser til indvendig rengøring.

Den udvendige rengøring skal enten foregå på en reglementeret vaskeplads eller på marken ved at der monteres højtryksrenser på sprøjten. Denne regel er allerede trådt i kraft.

Gamle sprøjter kan opdateres
Efter gennemgangen af disse og en række andre ændringer, overtog Hans Chr. Juel fra Danfoil Production A/S megafonen og gennemgik tre forskellige sprøjtemodeller, som lever op til de nye krav.

Den første var en 21 år gammel Danfoil B3, som i sin oprindelige form ikke klarer skærene. Det er der dog råd for. Danfoil og andre fabrikanter har lanceret opdateringskits, så de ældre modeller kan få lov at køre videre.

- Det er selvfølgelig en gammel svend, men der går stadig nogle af dem derude. Den har stadig en rimelig kapacitet til omkring 20-25 ha, fortalte Hans Chr. Juel. En sådan opdatering med rentvandstank, kemikaliefylder og renser kan for Danfoils vedkommende klares for omkring 12.000 kroner plus arbejdsløn.

Nye med det hele
Interessen blandt de fremmødte samlede sig dog især om Danfoils to nyere sprøjtemodeller, som uden problemer opfylder reglerne.

Danfoil Airboss liftsprøjte, der så dagens lys i 2004, er opdateret med kemikaliefylder med spuledyse. Den har tre tanke: hovedtanken på 1.000 liter, en skyllevandstank på 100 liter og en separat håndvasketank på 15 liter.

- Skyllevandstanken nedkøler hydraulikolien, så når man har kørt en time, har man 60 grader varmt vand til rengøring, og det er jo betydeligt bedre end koldt vand. Der er to roterende spuledyser i den store tank, som kan spule tanken ren indvendigt med varmt vand. Man kan skylle hele bommen separat, og der kan monteres højtryksrenser, så der kan spules udvendigt med varmt vand, forklarede Hans Chr. Juel.

Den store, forkromede løsning er Danfoil Concorde trailersprøjten som ud over det varme vand kan prale med en fyldeflowmåler, der kan påfylde nøjagtig det antal liter, man skal bruge, så der vil være et minimum af restmængde tilbage i den store tank. Også mulighed for montering af højtryksrenser. Den kan monteres med injektion, hvor midlerne er separeret i dunke. Sprøjten blander undervejs efter behov, så man aldrig står tilbage med en restmængde.

De fremmødte, som fortsat havde lyst til at nyde den lune sommeraften, fortsatte derefter over på den anden side af motorvejen til Gefions nye domicil, hvor P. Lindberg og Rødkilde ATV præsenterede deres små, hurtige arbejdsmaskiner.

Læs også