Efterlyser vejledning til direkte såning

MANGEL: - Jeg håber, at der bliver lavet en dyrkningsvejledning for direkte såning, så det bliver et reelt alternativ for landmænd, siger Henrik Juul Jensen fra Haslev.

- Der er nogle begrænsninger ved direkte såning uden forudgående jordbearbejdning på min jordtype, siger Henrik Juul Jensen ved Haslev.

Han har i år testet direkte såning med blandt andet hestebønner på sin ejendom og allerede nu rejser det et vigtigt spørgsmål. Skal man løsne jorden i sporene med en grubber, eller skal der være faste kørespor fra år til år?

Tanken om at skulle ud med grubberen, tiltaler ikke Henrik Juul Jensen, og han hælder mest til faste kørespor.

- Jeg har endnu ikke analyseret mig frem til, hvilket system, der skal vælges. Min interesse har hidtil været akseltryk, dæktryk og jordens evne til at modstå det pres redskaberne giver, siger Henrik Juul Jensen, som brænder for, at direkte såning bliver en tilgængelig mulighed ligesom reduceret jordbearbejdning.

Mere viden og vejledning
- Jeg vil gerne, at der bliver lavet en dyrkningsvejledning for direkte såning, så det bliver et reelt alternativ for landmænd, og jeg vil gerne medvirke til at få forskere og rådgivere til at gå ind i dette område, så vi får nogle flere succes’er med dette system, understreger Henrik Juul Jensen.

- Der er nogle kæmpeudfordringer. Direkte såning kræver biologisk indsigt og teknisk forståelse, og man skal have godt kendskab til sine marker og variationen mellem dem, pointerer han.

Ifølge Henrik Juul Jensen varer det 5-10 år fra man forlader pløjning, til man har jorden opkvalificeret til at fungere godt uden jordbearbejdning.

Læs også