Landmand undrer sig over terror-mistanke

LOVGIVNING: Landmand Niels Christian Larsen er fortørnet over, at han bliver mistænkeliggjort for at hvidvaske penge eller finansiere terrorisme, når han forpagter jord bort.

For et par uger siden dukkede der et brev fra Sønderjysk Landboforening, der fik landmand Niels Christian Larsen i Toftlund til at måbe.

På blot en håndfuld linjer blev landmanden, der er i gang med at lave en forpagtningsaftale, bedt om at sende en kopi af sit pas eller kørekort ind i en vedlagt kuvert. Foreningen skriver, at de har pligt til at kræve, at kunder legitimerer sig, og henviste sig til lovbekendtgørelsen om »forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme«. En bekendtgørelse, der er del af regeringens terrorpakke fra 2006.

- At man skal lave et billedkartotek over ens kunder, det vil jeg sgu ikke finde mig i. Hvad er det for en verden, når man skal fremvise billedlegitimation, bare fordi man laver en forretningskontrakt, lyder det fra Niels Christian Larsen.

Niels Christian Larsen har i alt 150 hektar, og det var 30 hektar heraf, som han vil have bortforpagtet. At det blot drejer sig om, at genforhandlet ny forpagtningsaftale med de samme personer, som allerede i forvejen forpagter de 30 hektar, gør det ikke meget bedre.

- De kender mig jo i forvejen. Jeg synes, det er helt galt det her, siger Niels Christian Larsen.

Helt standard
Fra Sønderjysk Landboforening kan man godt forstå, at sådan et brev kan vække undren. I de sidste par år har det dog været helt standard, fortæller chefkonsulent i Ejendom og Jura, Svend Sommerlund.

- Og nu er vi også Iso-godkendt. Når vores Iso-certifikat bliver gennemgået, så er det en af de sager, som de tjekker op på, om vi følger, forklarer han.

En reaktion som den Niels Christian Larsen har, er der heller ikke helt usædvanlig, selvom de fleste dog alligevel tager det med godt humør.

- Alle undrer sig jo over det, og det lyder jo også lidt voldsomt. Men som regel, hvis de er inde på kontoret, så får vi da lige taget en kopi af kørekortet eller passet, og så griner vi lidt over det. Og så plejer det at være overstået, siger Svend Sommerlund.

Læs også