Tyske mælkebønder vil strejke - igen

OPRØR: De tyske mælkeproducenters organisation, BDM, overvejer på ny en leveringsboykot til mejerierne. Målet er højere priser og mindre mælkekvoter.  

I sommeren 2008 stod tyske mælkeproducenter bag en leveringsboykot og blokade af mejerier i store dele af Tyskland. Udgangen på konflikten blev, at flere af de tyske detailhandelskæder hævede prisen på mælk og smør. Nu overvejer de at gøre det igen, skriver Mejeriforeningen i deres nyhedsbrev.

Den tyske mælkeproducentorganisation BDM kræver nemlig højere afregningspriser på mælk og en reduktion af EU's mælkekvoter.

- Det var en fejltagelse at forhøje mælkekvoterne. Nu må de indskrænkes igen, udtaler BDM's formand Romuald Scaber.

Siden priserne blev hævet i 2008 er både butikspriserne og afregningspriserne til mælkeproducenterne faldet markant igen som en følge af finanskrise og global overforsyning af mælk.

Godt at nogen gør noget
I Danmark kan man ikke umiddelbart forestille sig nogen lignende aktion. I hvert fald ikke lige nu hvis, det kun er i Danmark alene, lyder det fra Egon Eskildsen, næstformand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter. Der dog ikke er tvivl om, at situationen er ekstrem for tiden for mælkeproducenterne, og noget skal der ske.

- Nu er det ikke noget, som vi har drøftet i bestyrelsen, men kommer der til at ske en aktion i Danmark, så bliver det fælles med de øvrige europæiske lande, siger Egon Eskildsen til Effektivt Landbrug.

Om den tyske leveringsboykot siger Egon Eskildsen, at det er godt, at der er nogle lande, der markerer sig. Han har nemlig indtrykket, at der er masser af politikere, der ikke er klar over, hvor alvorlig situationen er lige nu for mælkeproducenterne.

I den seneste måneds tid har der rundt omkring i Europa været adskillige aktioner blandt mælkeproducenter. Protesterne kulminerede ifølge Mejeriforeningen i torsdags, da 8.000 mælkeproducenter fra Tyskland, Slovakiet, Østrig, Slovenien og Tjekkiet demonstrerede i Prags gader.

Læs også