I 2002 overtog Mogens Dam det gamle Danish Crown slagteri i Bylderup Bov, der dækker et areal på 28.000 kvadratmeter. På det 6.900 kvadratmeter store fabriksanlæg så han gode muligheder for en produktion af bioethanol til automobiler. Til formålet blev der indkøbt fire pressere med en kapacitet på 3.000 liter olie om dagen udvundet af ni ton raps.

Mogens Dam var i 2003 parat til produktionen, men efter en flere år lang offentlig diskussion om at introducere en hjemlig produktion af biobrændsel opgav han projektet. Konklusionen i det politiske miljø var, at tiden ikke var inde til at ændre på afgiftssystemerne og satse på biobrændsel.

Fire anlæg
- Så stod jeg med fire presseanlæg og måtte finde på noget andet, siger Mogens Dam. Jeg har ikke nogen speciel uddannelse, men er vel nærmest det, man kan kalde en autodidakt entreprenørtype, der godt kan lide at gå nye veje.

- Jeg undlod at pakke presserne ud. I stedet købte jeg i Californien et tjekkisk mikro-bryggeri. Jeg etablerede Bov Bryg, så i dag brygger vi en håndfuld øl-typer, som vi sælger direkte til forretninger i store dele af landet.

- Det er jo ikke plads, vi mangler, og nu synes jeg, tiden er inde til at udnytte både plads og produktionsudstyr til at fremstille en rapsolie af høj kvalitet. Rapsolien skal ind på markedet under navnet Bov Raps, og vi skal konkurrere med de sydeuropæiske og oversøiske produkter.

Lokale råvarer
- Vi vil satse på konsum, siger Mogens Dam. Vores Bov Raps bliver en mærkevare, der i smag og kvalitet skal matche de bedste olivenolier til salater og bagning til en pris, der kommer til at ligge på 25 til 30 kroner for en flaske med en halv liter.

- Vi vil bygge produktionen langsomt op. Vi vil i første omgang satse på at købe råvarerne hos den lokale korn- og foderstofforretning.  Vi skal have fat i markedet, før vi satser på kontrakter med planteavlerne.

- Jeg tror på, at både landmænd og virksomheder skal satse på gode og sunde kvalitetsprodukter. Vi skal øge forædlingsgraden. Der kan i knap tre kilo hvede tages én liter 98 procent sprit ud, og den våde splat kan uden tørring direkte bruges som vådfoder til køerne. Der er stadig mange muligheder for forædling og udvikling.

Mogens Dam har fået Fødevareregionens godkendelse af lokalerne til produktion af rapsolien, og han vil have de første flasker klar i begyndelsen af 2009