Politisager smuldrer yderligere

BØDER: Anklagemyndigheden slog til med de helt store krav, da påstandene i overproduktionssager i Tønder blev rejst - nu er der kun tre småsager tilbage.

En bøde på 82.500 kroner og en konfiskation på 330.000 kroner. Det var ifølge det første anklageskrift kravet fra politiet mod et kvægbrug ved Løgumkloster, men nu kan både ejerne på den gård og andre landmænd i Tønder-området ånde lettet op.

Politimesteren i Tønder ved vicepolitimester Aage Flebo fik sig virkelig pustet op, da der i efteråret 2005 og 2006 blev lavet anklageskrifter mod en række landmænd, men nu er luften bogstaveligt talt sivet ud af ballonen, og tilbage er alene krav om bøder på få tusinde kroner.

- Der er nu kun tre sager tilbage, og de er reduceret til bødesager på hver 10.000 kr.

Det fortæller advokat Joan Vollertsen fra Advokatfirmaet Fink i Aabenraa. Hun er forsvarer i disse sager, og da sagerne skulle være startet i januar, havde hun otte sager med påstande om overproduktion. Nu har anklagemyndigheden droppet de fem, og kravet fra forsvarets side vil også i de tre små sager være krav om frifindelse.

Forældet
Sagerne skulle være startet i retten i Tønder 14. januar, men lige fra starten måtte politiassessor Tanya Nissen, der havde overtaget sagerne efter den sygemeldte Aage Flebo, bede retten om udsættelse for at få lavet en ny vurdering af anklageskrifterne.

De påståede overproduktioner havde ellers fundet sted helt tilbage i 2003 og 2004, men Tanya Nissen erkendte, at der var brug for at kigge på sagerne igen - nu sammen med Tønder Kommune, der har ansvaret for produktionen.

Allerede på førstedagen blev en sag trukket tilbage som forældet. Siden har anklageren været nød til at trække flere sager, og Joan Vollertsen fortæller, at hun kun har tre af otte sager tilbage.

Afgøres inden jul
Sagerne skulle som nævnt være startet i januar i år. Allerede ved sagernes start måtte anklageren, Tanya Nissen, bede om udsættelse for at få sagerne behandlet yderligere, og det tør nok siges, at de er blevet barberet til.

Fem af de otte sager, som Joan Vollertsen er forsvarer i, er nu lagt helt på hylden, og de berørte - bl.a. en hollænder, der er flyttet tilbage til sit hjemland - kan se frem på en jul uden disse sager hængende over hovedet, og også sagerne mod de tre resterende ventes afklaret, inden juleanden skal spises.

Sagerne er berammet til retten i Tønder 11. og 12. december, og der ventes dom inden jul.

Læs også