Prisen på spisekartofler i frit fald

FOR MANGE: Situationen for de danske spisekartoffelavlere er alvorlig, mener formanden for kartoffelproducentforeningen.

Prisen på kartofler, leveret på et af de danske pakkerier, er nu kommet under produktionsprisen, og det gør situationen alvorlig for de danske spisekartoffelavlere.

Det vurderer formanden for Dansk Kartoffel Producent Forening, Birger Jensen, efter at noteringen er faldet til 110-125 kroner pr. hektokilo for en 1. klasses færdigvare. Nogle avlere har endda oplevet at få helt ned til 70 kroner pr. hektokilo hjem per hektokilo råvarer, efter at omkostninger til fragt, sortering og affald er trukket fra.

Dette får nogle avlere til at lave grovsortering af kartoflerne hjemme, inden de sender dem til pakkeriet.

Et andet problem er, ifølge Birger Jensen, at de avlere, som ligger inde med kartofler af tvivlsom kvalitet, prøver at presse kartoflerne ind på pakkerierne.

- Det resulterer i, at pakkerierne sælger 2. klasses kartofler videre til butikkerne. Her kan det ende med, at forbrugerne får en dårlig kartoffeloplevelse og fravælger kartofler næste gang, de står i butikken, mener Birger Jensen.

 
Dansk Kartoffel Producent Forening opfordrer derfor avlerne til at lade de ringere partier blive hjemme indtil videre, da det er foreningens opfattelse, at der nok skal blive brug for alle disse spisekartofler senere på sæsonen.

Tag den med ro
- Situationen er ikke bedre af, at eksporten ikke er kommet i gang, således at kartofler fjernes fra markedet. Desuden kan avlerne være presset af banker, som ikke vil vente længe med afdragene, vurderer Birger Jensen, og tilføjer:

- Vi opforder til at tage situationen med ro. Det vil hjælpe alle kartoffelavlere. Avlere hjælpe sig selv ved at lade være med at kime pakkerierne ned med kartofler. Avlerne har presset på for længe, og det er vores opfattelse, at denne situation er mere eller mindre selvforskyldt.

- Men vi ser tegn på at eksporten kommer i gang. Om det først bliver efter jul, så kommer kartoflerne til at rulle ud af landet, siger Birger Jensen.

Læs også