Sukkersød fremtid

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel talte i går om sukkerindustriens fremtid på et seminar arrangeret af Danisco.

I sin tale på Dansicos hovedkontor i København torsdag, kaldte landbrugskommissær Mariann Fischer Boel sukkerreformen fra 2005 en »dundrende succes«.

5,65 millioner tons sukkerkvoter er blevet opgivet, hvilket efterlader branchen kun 350.000 tons fra det erklærede mål på seks millioner tons, forklarede hun.

Det går så godt, at det ikke er nødvendigt, med specielle foranstaltninger for sukkerindustrien i Sundhedstjekket, og endelig er det på tide at bilægge striden mellem sukkerindustrien på den ene side og kemi og fermenteringsindustrierne på den anden, sagde Mariann Fischer Boel.

Endelig åbnede hun en mulighed for at genindføre eksportstøtten.

At det er lykkedes sektoren at reducere produktionen med 5,65 millioner tons beskrev kommissæren som en »dundrende succes, der vil efterlade sektoren veltrimmet til fremtiden«.

- Afbalanceringen af markedet på en lavere pris end tidligere har allerede gjort sektoren mere konkurrencedygtig, hævdede kommissæren.

Derfor vil Mariann Fischer Boel ikke foreslå nye politiske tiltag målrettet sukkerindustrien i det igangværende sundhedstjek.

I store træk er det gået efter planen. Det er blevet til enighed mellem sukkerproducenter og sukkerdyrkere at sikre kompensation til dyrkere på vej ud af branchen, fortalte kommissæren.

Straks efter beklagede hun, at »visse« medlemslande - og hun henviste til et af dem som »ikke så langt herfra« - har haft bøvl med processen, hvilket har skabt betydelig irritation i sektoren.

Kommissæren afviste ved mødet i København at have noget ansvar i problemerne med at reducere sukkerproduktionen i disse lande.

- Jeg vil foreslå de, der peger fingre ad mig, at de tjekker deres fakta og genovervejer deres mening, tordnede hun.

- Det har hele tiden været meningen, at avlerne og forarbejderne skulle finde deres egen løsning. Kommissionen har meldt tydeligt ud, at den ikke vil blande sig, sagde hun.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug Weekend lørdag 10. maj.

Læs også