De længste strå sendes til Holland

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Hvert år sælges omkring 100.000 tons dansk halm til udlandet. Selvom det koster adskillige tusinde kroner at sende et vognlæs af sted, er det mere lukrativt end at sælge til DONG, siger Syd- og Sønderjyllands Halmleverandørforenings formand, Hans Otto Sørensen.

- Halmen søger hen hvor prisen er bedst. Længere er den sådan set ikke, siger Hans Otto Sørensen, der er formand for Syd- og Sønderjyllands Halmleverandørforening.

Han har reageret på DONG Energys administrerende direktør, Anders Eldrups, udtalelse i Børsen i sidste uge, hvor han sagde, at Danmark ikke kan levere den mængde halm, som er nødvendig til at opfylde ambitionerne om en stor andel af vedvarende energi produceret på basis af biomasse.

Hans Otto Sørensen fortæller, at mange halmleverandører føler sig modløse, og er opgivende overfor DONG’s licitationsmetoder, og efterlyser at energiselskabet udviser mere åbenhed i processen.

- Vi eksporterer en hel del halm til Holland og Tyskland. Det er mere lukrativt, siger Hans Otto Sørensen og fortsætter,

- Det koster 5-6.000 kroner at sende et vognlæs derned. Et slag på tasken er, at det koster omkring 1.300 kroner at sende et læs til DONG.

Alligevel kan det altså bedre betale sig for Hans Otto Sørensen og adskillige andre halmleverandører at pakke halmen og sende den sydpå. Syd- og Sønderjyllands Halmleverandørforening har en betydelig del af eksporten til udlandet, forklarer han, og ifølge formanden bliver der eksporteret mellem 75.000 og 100.000 tons halm om året.

- Anders Eldrup har nogle helt urealistiske forventninger, når han forventer, at folk er villige til at tabe penge på at sælge deres halm til DONG, siger han.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug tirsdag 6. maj.

Læs også