Våben mod terror kan måle kødprocenter

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Danske Slagterier går forrest i forsøg med at anvende CT skanninger af slagtekroppe. Derved kan man præcist måle kødprocenten og skære helt ind til benet.

CT skanninger, eller Computer Tomografi, er ikke længere forbeholdt hospitalspatienter og sikkerhedspersonale i lufthavne. Danske Slagterier har sammen med Danmarks Tekniske Universitet og Det Jordbrugsvidenskabelige fakultet ved Århus Universitet indgået et samarbejde om projektet »Den virtuelle slagter«. Meningen er at anvende CT teknologien på slagterierne.

Med den nye teknologi kan slagterierne samle mange detaljerede data om hver enkelt slagtekrop. Det gør, at den automatiserede slagtelinje kan lade kniven gå helt ind til benet med stigende effektivitet til følge.

Det er blevet rentabelt, efter prisen på CT skannere er faldet meget som følge af den større efterspørgsel på sikkerhedsudstyr, efter at krigen mod terror gik i gang i 2001.

Udover at den automatiske slagtelinje skærer alt kødet fra knoglerne vil en af de store fordele være, at man nu præcist kan fastsætte kødprocenten i slagtesvinet. Dermed bliver afregningen mellem landmanden og slagteriet mere præcis.

Samtidig kan informationerne også bruges til straks at sortere de forskellige udskæringer til helt præcist at møde kundernes behov. Ønskes en given kødprocent, vil den højteknologiske slagtelinje løbende kunne spotte varer med de ønskede karakteristika, og kundens ønsker kan dermed mødes helt ned i detaljen, skriver Nyhedsbrevet Danish Meat.

Grunden til, at det nu kan betale sig at implementere den ellers traditionelt meget dyre teknologi i forarbejdningen, skyldes, at CT skannere er gået fra at være urimeligt dyre til blot at være dyre. Krigen mod terror har pålagt lufthavne over hele verden at anvende CT teknologien i sikkerhedstjek af både passagerer og bagage. Det har stillet nye krav til producenterne og gjort det attraktivt for dem at investere i at udvikle teknologien, så den nu er blevet både hurtigere, bedre og billigere.

Dermed er den kommet indenfor rækkevidde af slagteindustrien, og det har sat gang i 3D modeller og 3D skanninger af slagtesvin. Indtil videre kan 400 kroppe blive skannet i timen til en tilgængelig pris.

Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug onsdag 16. april.

Læs også