Fremtidens traktor på dyrskuet i Horsens

(Landbrug Syd) DYRSKUE: En traktor, som ikke kun kan trække en plov eller en vogn, men som også kan samle oplysninger og omtrent tænke selv, kan ses på dyrskuet i Horsens i weekenden 15.-16. juni 2007.

Det er Forskningscenter Bygholm, som udstiller traktoren, og til dagligt bruger den til forskning. Traktoren er en modificeret Claas Axion 830, med AutoFarm autostyring. Traktoren kan arbejde inden for 2 cm nøjagtighed og kan automatisere de fleste arbejdsopgaver, som udføres i moderne landbrug.

Den er udstyret med CAN-BUS-terminaler, så traktoren selv – via telefonen – kan sende oplysninger til f.eks. Dansk Markdatabase, som fungerer som arkiv for landmanden, så han altid kan genfinde oplysninger om marken, f.eks. hvilken type ukrudt, der vokser på bestemte områder i marken

Det EDB-udstyr, som er monteret i traktoren, kan give oplysninger om effektivitet og kapacitet, der kan laves detaljerede kort over ukrudt, og styringen af redskaber kan automatiseres, så man opnår optimal nøjagtighed ved eksempelvis sprøjtning.

Traktoren benyttes for tiden i et større forskningsprojekt, hvor formålet er at se virkningen af kørselsskader i græs til ensilage, Projektet er finansieret af Dansk Landbrugsrådgivning.

Alle er velkomne til at komme og se traktoren, som bliver stillet ved Forskningscenter Bygholms stand på dyrskuet, og få en snak om forskningen.

Læs også