Maskinstationer tilpasser sig

(LANDBRUG SYD) Maskinstationer ser gerne, at LIB og Agromek bliver slået sammen – og så er det vigtigt at passe på medarbejderne.

Der er travlhed på maskinstationerne, men de arbejder ikke for enhver pris – tværtimod:

- De midtjyske maskinstationer er på rette vej - de er ved at få priserne rettet til, så de passer til de stigende omkostninger.

Sådan lød det fra formanden for Midtjyske Maskinstationer, Hans Svejstrup, Grindsted, på foreningens generalforsamling på Hotel Skibelund Krat ved Vejen.

- Samarbejde mellem maskinstationer er bestemt en mulighed for at matche de store landbrugsbedrifter. Vi har i det midtjyske haft to fusioner i 2006, men vi har også i vores område haft maskinstationer, som har valgt at stoppe eller kun udfører entreprenørarbejde. Vi må jo tilpasse os fremtiden, fastslog formanden.

- Der starter godt nok også nye maskinstationer op, men det er så i mere afpasset størrelse, fortsatte Hans Svejstrup og påpegede, at den vigtigste ressource for maskinstationerne er medarbejderne, og han kom med en kraftig advarsel:

- Der er i det forgangne år trukket meget store veksler på vores medarbejdere i landbrugs-branchen. Vi er jo underlagt vejrets luner, men vi skal passe på ikke at presse citronen for hårdt - det tror jeg er sket nogle gange i 2006. Vi driver maskinstation, fordi vi kan li’ det, men i en tid, hvor der er kamp om arbejdskraften, bliver det mere nødvendigt at forsøge at forme vores arbejdspladser således, at det et stykke hen ad vejen ligner de forhold, der er i andre brancher, påpegede Hans Svejstrup, der glædede sig over gode og stabile medarbejdere.

Mange indehavere og medarbejdere på maskinstationerne benytter den forholdsvis stille tid til at tage på udstilling - Agromek - for at se, om der er kommet nye eller forbedrede maskiner, men det er jo ikke den eneste mulighed.

- Set for os maskinstationer ville det være bedre, at de to udstillinger, LIB og Agromek, blev slået samme og kun blev holdt hvert andet år i november eller december, Det skulle så være modsat den store udstilling Agritechnica i Tyskland, som også bliver holdt hvert andet år. En udstilling, som mange af vore medlemmer jo også besøger, lød det fra Hans Svejstrup.

For maskinstationer spiller vejret en meget vigtig rolle, og Hans Svejstrup kunne naturligvis heller ikke undgå at komme ind på det emne:

- Vejret var i 2006 ret usædvanlig. Aldrig er der sat så mange rekorder i nedbør, varme og solskin og temperaturer. Vi må jo nok spørge, om der er tale om generelle klimaforandringer, som vi skal til at vænne os til, eller om 2006 blot var anderledes, lød det fra Hans Svejstrup.

- Vinteren trak ud, og der kom meget nedbør, så forårsarbejdet kom sent i gang. Så fik vi en lang og tør sommer, hvor der blev bjerget meget godt græsinsilage, men hvor der til gengæld var brug for vandingsanlæggene. Anderledes blev det så i august, hvor høsten druknede i regn, og det var meget vanskeligt at bjærge god og tør halm. Derefter fik vi så en sensommer præget af en lang og stabil periode med varmt og tørt vejr, fortsatte Hans Svejstrup.

Mens der har været problemer med vejret, kunne Hans Svejstrup glæde sig over, at de fleste maskinstationer haft rigeligt at lave, ikke mindst dem, der har med bygge-/anlægs- og entreprenørarbejde at gøre.

Til bestyrelsen i Midtjyske Maskinstationer var der genvalg af Kristian Thisgaard, Give, og Egon Madsen, Ovtrup. Hans Larsen, Skamstrup, er genvalgt som revisor.

TEKST OG FOTO: LEIF CHRISTENSEN

Læs også