Danskerne ved det godt. Kims er gode til at sælge kartoffelchips. Det med markedsføring, det kan de. De er så gode til det, at de er de største på det danske marked med de sprøde chips. Men tag ikke fejl. Det er ikke kun farvestrålende og morsomme reklamespots på TV og smart emballage, der gør det. Kik ned i en af poserne og se på indholdet: Lyse sprøde chips uden pletter og rester af skræl.

Med andre ord, succesen beror ikke alene på markedsføring, men i høj grad på råvaren den gode kartoffel, og hvorledes man behandler den på dens snørklede vej fra jord til bord.

- Vi aftager ca. 20.000 tons kartofler om året, siger agroingeniør Bjarne Thisgaard, der er forsyningschef hos Kims i Søndersø. Desværre må vi konstatere, at vejrforholdene i år ikke har været de bedste for kartoffelavlerne og dermed heller ikke for os. Vi har ikke opnået den kvalitet og de mængder, som vi kunne ønske os; derfor er vi er ude i markedet for at sikre produktionen, så vi fra fabrikken i Søndersø kan levere de mængder og den kvalitet, som markedet efterspørger.

Bjarne Thisgaard har fået sin uddannelse på Nordisk Landbrugsskole. Han var ansat i Danespo - Party Food - fra 1990, til selskabet blev købt af Kims i 1995. Han flyttede i 1998 sammen med produktionen af Party Food til Søndersø. Kims videreførte navnet Party Food på discountmarkedet, men ophørte hermed efter nogle få år.

- Vi stiller strenge krav til vore leverandører, siger Bjarne Thisgaard. Det fremgår bl.a. af de kontrakter, som vi indgår, at prissættelsen og afregningen først finder sted efter leveringen, og når kartoflen er blevet kontrolleret og stikprøver undersøgt på vores laboratorium.

Bjarne Thisgaard understreger, at det kun er de bedste kartofler, der kan bruges til chips. Den store britiske varehuskæde Marks & Spencer aftager ca. 30 procent af Kims produktion.

- Hver torsdag får vi ordren til næstfølgende uge fra Marks & Spencer. De stiller meget strenge krav til kvalitet. De går leverancerne igennem for sorte pletter på chipsene, som stammer fra stød, og der må heller ikke være skrælrester på kanten af chippen. Marks & Spencer-folkene kommer også på inspektion på fabrikken i Søndersø for at kontrollere produktionsforholdene og råvarerne.

- Vi er i et tæt samarbejde med vore leverandører, siger Bjarne Thisgaard. I denne uge holder vi det årlige leverandørmøde, hvor vi gennemgår resultaterne for indeværende sæson, oplyser om vore planer for kommende sæson, og hvor vi får en god faglig drøftelse med kartoffelavlerne.

- I år skal vi bruge noget tid på at overbevise vore leverandører om, at de skal certificeres under EuropGap. Det er allerede er et krav fra vore engelske kunder og kommer sikkert også som krav fra vore danske kunder inden længe. EuropGap er en standard med fokus på fødevaresikkerhed, sporbarhed og bæredygtighed.

- Leverandøren skal kunne dokumentere en række krav som miljøforhold, arbejdsmiljøforhold, fokus på medarbejdernes trivsel og ikke mindst, at virksomheden får opbygget et system, der sikrer en systematisk planlægning og gennemgang af det daglige arbejde.

- Hovedparten af vore kartofler er af sorten Saturna, siger Bjarne Thisgaard videre. Saturna er lagerstabil. Det betyder meget. Af ulemper kan nævnes, at formen er ikke velegnet til at skrælle. Vi bryder os heller ikke om et for højt sukkerindhold. Sukkeret betyder, at det karameliserer og giver en mørk farvning af kartoflen og en for sødlig smag. Den gode chips skal være lys og gylden.

Kims benytter sig i stort omfang af fynske kartoffelleverandører. I flæng kan nævnes, Peter Illum Ringe, Søren Andersen Broby, Per Jacobsen Strandby, Hans E. Jørgensen Strandby, Løgismose Gods, Sanderumgaard Gods, Gyldensteen Gods, Flemming Knudsen Agedrup, Vibestedet I/S Stige, Jens Michael Andersen Brenderup og Anders Thomsen Tørresø.

- Vi er glade for samarbejdet med vore fynske leverandører, siger Bjarne Thisgaard. Vi vil gerne have endnu flere leverandører på Fyn. Nærhed spiller ind på omkostningerne til transport, og dyrkningsforholdene er også gode de fleste steder på Fyn. Kartofler til chipsproduktion er dog ikke de letteste at opbevare, hvor der ikke mindst stilles store krav til isolering, styring af beluftning m.m. af lagerhallen.

- Måske betyder nedlæggelsen af sukkerfabrikationen i Assens, at en del flere landmænd vil tage en produktion af kartofler op.

- I dag dækkes omkring 40 procent af vort forbrug af tyske leverandører. Vi får også kartofler fra Schackenborg i Sønderjylland og fra Lammefjorden og Klintesøen ved Rørvig. Disse marker ligger lavt og får derfor en forsyning af vand nedenfra.

- Vi må i planlægningen hele tiden være mindst et år forud på mange områder, siger Bjarne Thisgaard. Det kan være svært, da kravene fra vore kunder hele tiden ændrer sig. Hvis vi skal lave små poser chips, vil vi gerne dyrke småtfaldne kartofler, og hvis vi skal lave store poser chips, vil vi naturligvis gerne dyrke storfaldne kartofler og hvad vi planlægger nu af ændringer i kartoffelproduktionen, ved vi først, om det lykkes til august-september næste år.

TEKST OG FOTO: LEIF HANSGAARD