Priserne på maltbyg topper

(EFFEKTIVT LANDBRUG) 112 KR. PR KG: Sælg nu, hvis du udelukkende går efter et godt dækningsbidrag i marken. Ellers vent, lyder rådet fra landbrugsrådgiver.

Det er sikkert og vist: Prisen for maltbyg ligger i øjeblikket på 123 kroner pr. hektokilo læsset på bil ab gård afhængig af partiet og afstanden til en havn. Det oplyser handelschef Thomas Lundgren, Overgaard Agro.

Han tilbyder også at handle kommende høst til 112 kroner pr. hektokilo ab gård, læsset på bil og betalt januar 2008.

- Vel at mærke kun, hvis det er kendte og sikre sorter som Prestige, Power og eventuelt Class og Sebastian, understreger Thomas Overgaard, der i går havde travlt ved telefonerne.

- 80 procent af dem, der ringer ind, fordi de overvejer at handle på ny høst, vælger at slå til. Mens halvdelen af dem med gammel høst har is i maven og venter, siger handelschefen i en pause mellem telefonopkaldene.

- Stort set alle spørger, om jeg ikke kan ringe, når prisen falder. Men det kan ikke lade sig gøre at ringe rundt til 300 landmænd på én gang. Og hvad nu hvis priserne så stiger dagen efter? Så har vi balladen.

- Nå, nu er der igen en, der vil sælge maltbyg, siger Thomas Overgaard, inden en kimende telefon får ham til at afslutte samtalen med Effektivt Landbrug.

Prisniveauet på maltbyg bekræftes af adm. direktør Jens Christiansen, KOF & Sydvestjysk Andel.

Han glæder sig først og fremmest over, at landmændene nu får en fair betaling for det ekstra arbejde, der er med at dyrke maltbyg, efter at priserne i mange år har skrabet bunden.

- Køberne har i mange år lukreret på de lave priser, og for dem er de nuværende prisstigninger ikke nogen stor belastning. Men for landmændene betyder stigningerne meget, fordi de nu kan få et reelt dækningsbidrag i marken, siger Jens Christiansen.

Direktøren vurderer, at der er mange faktorer, der har skubbet maltbyg-priserne op.

- En skidt maltbyg-høst, store vintersæds- og rapsarealer, mindre vårbyg og en generel priscyklus i maltbygmarkedet, hvor bunden efterhånden var skrabet så eftertrykkeligt, at det var tid for trendpilen at pege opad igen, lyder nogle af hans bud.

Konsulent i LandboNord og rådgiver i Agromarkets, John Jensen, gør opmærksom på, at markedet for maltbyg er meget specielt, og at det derfor er ekstra svært at manøvrere i for landmændene.

- Der er ganske vist stadig en opadgående trend i kornmarkedet generelt, men det er farligt lige nu, fordi det i øjeblikket kun er sælgere, der køber. Det vil sige sælgere af fysisk korn, der køber korn på futures for at få del i kommende prisstigninger.

- Hvis landmanden udelukkende går efter et godt dækningsbidrag i marken, så synes jeg, han skal sælge nu. Hvis så prisen fortsat stiger, må han glæde sig over sit gode dækningsbidrag.

- Men det er også ok ikke at sælge nu, understreger John Jensen.

Læs også