Traditionsrig dyrskueåbning

(EFFEKTIVT LANDBRUG) MED MANÉR: Hjørring Dyrskue åbnes med manér - dyrenes parade i ringen, hornmusik og sang samt både formands- og borgmestertale og masser af tilhørere.

Der var traditionen tro mange tilhørere ved åbningen af Hjørring Dyrskue. Flagene vejrede i det perfekte dyrskuevejr med en let brise og overskyet himmel. Mange landmænd skæver til himlen og håber på regn, mens dyrskueledelsen håber på, at tørvejret holder skuet over.

Dyrskueformand og formand for LandboNord, Henrik Gregersen, tog i sin tale fat i den standende debat omkring fødevaresikkerhed. Han fremhævede i sin åbningstale landmændenes gode egenkontrol igennem Arlagården og Danish Crowns »Code of Practice« som modstykke til de videre led i kontrolkæden, idet han sagde:

- Se på dyrene her på pladsen. Det er flotte eksemplarer af vores produktionsdyr og vore hobbydyr. Det er ejere, der med stolthed viser deres dyr frem. Når der bliver lagt så stor iver i produktionen af kvalitetsvarer, så er det bittert at se kvaliteten og kontrollen briste, inden varerne når middagsbordet. Det kan og skal gøres bedre!

Henrik Gregersen fortsatte med problematikken omkring sporbarhed:

- Vi accepterer til fulde den frie konkurrence og globaliseringen, men vi kræver at forbrugeren har et reelt valg, og ikke som nu, hvor man risikerer at få et stykke kød, der er produceret i et land uden salmonellahandlingsplan. Ønsker forbrugeren at spise kød fra Danmark, skal det være en reel mulighed.

Borgmester Bent Brown, Hjørring fik overrakt et personligt partoutkort til Hjørring Dyrskue i al fremtid som tak for et mangeårigt og godt samarbejde.

Han bliver ikke borgmester i den ny storkommune, det var derfor den tiende, men sidste åbningstale, han holdt. Han understregede i sin tale, at resultaterne i landdistrikterne ikke kommer af sig selv.

- Landdistrikterne må selv gøre en indsats, sagde han og fremhævede det landdistriktsudvalg, som den nye Hjørring Kommune har nedsat.

Den landdistriktslinie fulgte borgmestrene i de fire nye vendsysselske kommuner op. Mogens Gade (V), Jammerbugten, Finn Olesen (S), Hjørring, Michael Klitgaard (V), Brønderslev-Dronninglund og viceborgmester Bjarne Kvist (S), Frederikshavn deltog på Hjørring Dyrskue, dels med ord, dels i en dyst mod en belgierhest.

Den sidste dyst viste med ønskelig tydelighed, at borgmestrene ikke kan klare sig uden landbrugets hjælp. Men selv da medlemmer fra LandboNords bestyrelse og flere publikummer lagde deres kræfter sammen med borgmestrenes, kunne de ikke hamle op med landbrugets gamle trækkraft.

De socialdemokratiske borgmestre vidste i debatten ikke rigtig om de store landbrug var et gode, mens Michael Klitgaard fra Brønderslev-Dronninglund understregede, at det er vigtigt at give plads og stille krav, så også landbrugene kan følge med tiden.

Venstreborgmesteren mente også, det er i orden at flytte landbrug ud fra landsbyerne, mens de to socialdemokrater mente, at landbrug og landsbyer hører sammen. Og mens partilinierne delte de fire borgmestre omkring skattestoppet, var der dog ingen, der ønskede skattestigning.

Mogens Gade, Jammerbugten, understregede, at beboerne i landdistrikterne selv skulle være med til at skabe den positive udvikling. Finn Olsen henviste også til udvikling ved hjælp af socialfondsmidlerne, mens Klitgaard understregede, at man ikke kunne få alt ud i landdistrikterne uden selv at yde.

Læs også