Unormal vækstsæson

(EFFEKTIVT LANDBRUG) FORÅRSKULDE: Selv om vækstsæsonen foreløbig har været lidt unormal, har planterne været glade for regnen – og de har ikke taget skade endnu.

- Det er lidt unormalt, at vi gik direkte fra en lang vinter til sommervarme og først nu har fået det egentlige sommervejr, men selvom vi nu har fået vand nok og gerne vil have lidt varme, har planterne ikke taget skade af den anderledes vækstsæson, siger chefkonsulent i LandboFyns planteavlsafdeling, Michael Lønbæk.

For ti dage siden manglede specielt rapsen og vinterhveden regn, og der var mange, der havde gødning til at ligge på marken, som manglede vand for at komme ordentligt i jorden. Med regnen er gødningen kommet til sin ret, og marker, hvor fremspiringen ikke var kommet på grund af vandmangel og manglende tromling, er nu godt på vej.

Der kan være enkelte landmænd, der er kommet lidt bagud i deres svampebekæmpelse, men det kan nås endnu.

- Vi har nogle landmænd, der endnu ikke har fået afsluttet deres svampebekæmpelse i vinterbyggen, og i vinterhveden er det sidste blad på vej frem. Der anbefaler vi svampebekæmpelse efter fire-seks nedbørsdøgn med mere end en millimeter, og det må jo siges at være nået, siger Michael Lønbæk.

I vinterhveden er det specielt septoria, der er begyndt at kigge frem, da den er meget fugtelskende, og derfor er det anbefalingen at bekæmpe med Opus ved første lejlighed. På marker med reduceret jordbehandling kan der forekomme hvedebladplet, som bekæmpes med Proline med en tilsætning af Bumper.

Til gengæld er regnen en god hindring for melduggens spredning, idet regnen forhindrer sporerne i at flyve fra plante til plante, hvorved spredningen mindskes.

- Meldug kan bedre lide varme og sol, end kulde og regn. Derfor har vi endnu ikke set de store problemer med meldug, men hvis man har en kraftigt angrebet mark, anbefaler vi en tilsætning af Tern, fortæller Michael Lønbæk.

Han vurderer, at regnen ikke foreløbig har givet de store problemer med våde områder på markerne, men i roemarker anbefaler han, at sprøjtemidlerne køres ud ad to gange med mindre doser i stedet for én stor dosering.

Læs også