Arla mangler demokrati

(Effektivt Landbrug) Overbevist andelsmand skifter fra Arla til Thise Mejeri. Han savner demokrati i det store selskab.

Det er med et dybt hjertesuk, at mælkeproducent Jens Christian Mathiasen fra Givskud fra 1. oktober melder sig ud af Arla Foods for at blive leverandør til Thise Mejeri.

I 30 år har han været andelshaver og leverandør til MD Foods og senere Arla Foods. I mange år har han sågar været folkevalgt og bestridt poster som henholdsvis formand i Givekredsen og næstformand i den nuværende Billund-kreds samt repræsentantskabsmedlem.

Nu har han imidlertid fået nok af at føle sig overset i sit eget selskab, hvor han efterhånden finder, at der er en udtrykt mangel på demokrati.

- Jeg melder mig ud, fordi jeg er andelsmand helt ind i hjertet. Og er man det, gør det ondt, når man ikke respekterer nogle grundlæggende demokratiske spilleregler, siger Jens Christian Mathiasen.

Han har siden 1998 været leverandør af økologisk jerseymælk til Arla, men gang på gang har han følt sig uønsket i forsamlingerne.

- Det er ikke spændende at føle, at man som jerseyavler skal tages til nåde et år ad gangen. Eller sidde med ved møderne og høre diskussioner, hvor temaet er, hvordan man kan få jersey-økologerne til at stoppe.

Derfor har han valgt at melde sig hos Thise Mejeri, som satser målbevidst på at markedsføre økologisk jerseymælk. Også selv om Arlas folk har prøvet at lokke ham tilbage i folden. Jens Christian Mathiasen er især utilfreds med, hvordan en ny afregningsmodel i 2003 blev besluttet uden skriftlig afstemning i repræsentantskabet.

- Det er en styrke for et andelsdemokrati at have fuld offentlighed om alle forhold. Men ligeså vigtigt er det, at man efter fuld belysning af forholdene kan tilkendegive sin beslutning ved en hemmelig skriftlig afstemning, siger han.

Læs også