Landmand fik rabat i landsret

(LANDBRUG SYD) DOM: Vestre Landsret ser mildere på gårdejers overtrædelse af dyreværnsloven end byretten i Ribe.

En landmand med ejendom i Gredstedbro fik gevinst, da han ankede en dom fra byretten i Ribe til Vestre Landsret – straffen for overtrædelse af dyreværnsloven blev stort set halveret, men han blev dømt og ikke som påstået fra hans side frifundet.

Anklageren krævede skærpelse, men det blev der altså langt fra tale om.

Landmanden blev i marts i retten i Ribe idømt 40 dages betinget fængsel samt frakendt retten til at beskæftige sig med dyr i fem år, men landsretten formildede dommen til 20 dages betinget fængsel og tre år, hvor manden ikke må beskæftige sig med dyr.

Manden stod tiltalt for flere forhold, fortæller JydskeVestkysten. Ved et kontrolbesøg i 2002 fandt dyrlægen et æsel, der ikke havde vand og ikke havde fået beskåret hove. Seks SDM-køer gik i en lade med tykt gødningslag og uden halm.

To kalve blev ikke passet ordentligt, og fire køer fik ikke tilstrækkelig pasning og burde have dyrlægebesøg.

Ved et nyt besøg i 2003 fandt dyrlægen en ko med liggesår, en tyr med betændelse i kloven og en kvie med skulderskade. Den blev aflivet. Desuden var der en ko med klovbetændelse og mangelfuld beskæring af klove på flere dyr.

24. marts 2004 kom dyrlægen igen på kontrolbesøg. Her blev det konstateret, at dyrene på ejendommen ikke havde mulighed for tørt leje, og at der på markerne lå skarpe landbrugsredskaber.

TEKST: LEIF CHRISTENSEN

Læs også