Touborg: Lav dyrlægerejsehold

(Effektivt Landbrug) DYREVELFÆRD: SF’s fødevareordfører foreslår forbrugerministeren at lave et udrykningshold, som kan rejse rundt i landet og tjekke dyretransporter.

Dyrlæger skal være mere effektive, siger Lars Barfoed. Glem alt om de privatpraktiserende dyrlæger. Svinebaronerne fyrer dem, hvis de er kritiske, mener SF.

Dyrlæger skal være mere effektive, siger Lars Barfoed. Glem alt om de privatpraktiserende dyrlæger. Svinebaronerne fyrer dem, hvis de er kritiske, mener SF.

Dyrlæger i fødevareregionerne skal tilbringe mere tid ude på bedrifterne og mindre tid ved skrivebordet.

Det er forbrugerminister Lars Barfoeds (K) bedste bud på, hvordan man i fremtiden kan undgå, at dyr bliver pint og dræbt under dyretransporter. For nylig blev næsten 100 danske smågrise kvalt eller trampet ihjel på ladet af en overfyldt lastbil på vej ned gennem Tyskland.

Lars Barfoed vil dog ikke helt udelukke, at der ved efterårets forhandlinger om næste års finanslov kan blive sat flere penge af til dyrevelfærd. Men i første række er det øget effektivitet, der er kodeordet, lod ministeren forstå efter et samråd onsdag i Folketingets fødevareudvalg.

- Vi har sat en række analyser i gang for at se, om vi kan bruge ressourcerne bedre til dyrevelfærdskontrol. Analyserne bliver færdige i oktober, inden vi for alvor går i gang med forhandlingerne om finansloven. Så må vi jo vurdere, om der er behov, siger Lars Barfoed til Ritzau.

Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Per Thorup, understregede forleden på et møde med Lars Barfoed, at det er nødvendigt at sætte flere penge af til fødevareregionerne, hvis kontrollen skal blive bedre.

- Man har reduceret vores midler med 2-4 procent om året siden år 2000 og samtidig tilført flere arbejdsopgaver, sagde Per Thorup ifølge dagbladet Politiken.

SF’s fødevareordfører, Kristen Touborg, mener, at forbrugerministeren kun tænker på at spare penge.

- Man giver indtryk af, at der er styr på dyrevelfærd og kontrol, men det er meget svært at overbevise os om, siger han.

Kristen Touborg mener, at Lars Barfoed skubber de privatpraktiserende dyrlæger foran sig ved at opfordre dem til at tage mere ansvar.

- Mit råd til ministeren er: Glem det! De er alt for langt væk fra virkeligheden. De er ansat af svinebaronerne og mister deres job, hvis de kritiserer. I stedet burde ministeren lave et "rejsehold", et korps af mennesker, der ved, hvad de har med at gøre, og lade dem køre rundt og kontrollere. Men der skal selvfølgelig sættes midler af til en sådan udrykningstjeneste, siger SF’s ordfører.

Læs også