Fremtidsvision: Fynske medicinmarker
(LANDBRUG FYN) Forskning: Hvis forskningen i plantemedicin finder midler mod de store folkesygdomme, kan fynske marker blive et »grønt apotek«.
Hvad skal der gro på de fynske marker i 2020?
Hvis det står til lederen af UdviklingsCenter Aarslev, John Henriksen, så skal det være planter, som kan forebygge eller helbrede nogle af de store livsstilssygdomme, der rammer et stigende antal mennesker i den rige del af verden – såsom kræft, fedme, sukkersyge og allergi.
Det vil i givet fald få konsekvenser for landbruget, men erhvervet bliver under alle omstændigheder nødt til at tænke i nye baner, mener afdelingslederen.
- Danske landmænd kan ikke blive ved med at leve af at producere korn, sukker og andre bulkvarer. Det er der bedre forudsætninger for i andre dele af verden. Vi bliver nødt til at se os om efter nogle mere specialiserede produktioner, og det kunne for eksempel være medicinalplanter, siger John Henriksen.
Han står i spidsen for projektet Planter og Sundhed, som sætter fokus på udvikling af danskproduceret plantemateriale til brug i medicinske produkter. Siden starten for 2½ år siden er der dog også kommet nye perspektiver ind i arbejdet.
- Vi startede med plantemedicinen – og det arbejder vi stadigvæk med – men nu fokuserer vi også på foderstofindustrien, fødevareingrediens-virksomhederne og det veterinærmedicinske område som potentielle aftagere af de produkter, vi arbejder på at udvikle, fortæller John Henriksen.
Hvis projektet skal lykkes er det ikke kun en opgave for forskerne og landbruget, men også for hele fødevaresektoren, fødevareindustrien og universiteternes afdelinger med relation til sundhedsområdet.
- Potentialet er meget stort. Det er der ingen tvivl om. Sundhed bliver en af de helt store »stjerner« i fremtiden, og hvis Danmark skal med på vognen, så gælder det om at bringe alle kompetencer sammen fra hele landet, så vi ikke laver lidt på Fyn, lidt på Sjælland og lidt i Nordjylland. Alle kræfter skal trække samme vej, så vi kan få den nødvendige opbakning – både politisk, forskningsmæssigt og erhvervsmæssigt, siger John Henriksen.
Opbakning fra det fynske landbrug er der. Både Patriotisk Selskab, LandboFyn og Agrogården har sagt, at de finder projektet interessant. Et par af de store landbrug på Fyn går også og »roder med noget«, som John Henriksen udtrykker det. Og det gør de, fordi de har indset, at landbruget bliver nødt til at finde nye veje.
Dyrkning af medicinalplanter vil også kræve nogle omstillinger i landbruget, blandt andet i forhold til høsttidspunkter.
- Når det gælder produktion af medicinplanter, så handler det om at opnå et højt udbytte af indholdsstoffer, og de topper på nogle helt andre tidspunkter end traditionelle afgrøder som korn og roer, fortæller John Henriksen.
Det ser han imidlertid ikke som noget stort problem.
- Danske landmænd er vant til at omstille sig. Det er de gode til. Vi har også et forspring i forhold til resten af verden, når det gælder sporbarhed og dokumentation, som bliver vigtige parametre, når vi skal afsætte produkterne, siger John Henriksen, som samtidig understreger, at det vigtigste – det store forskningsmæssige gennembrud – endnu lader vente på sig.
- Det ligger stadig lidt ude i fremtiden, men forskerne indenfor alle de områder, vi beskæftiger os med, det vil sige sukkersyge, allergi og hjerte- karsygdomme, siger samstemmende, at det nok skal komme. Men det er vigtigt hele tiden at holde forbindelse mellem forskningen, der foregår på universiteterne, og det praktiske landbrug. Det er en stor del af styrken i projektet, at vi har hele kæden med, påpeger afdelingslederen og tilføjer:
- Vi tror, der er masser af bidrag at hente fra praktiske landbrugere. Forskere er gode til at forske, men de er ikke nødvendigvis gode til at finde ud af, hvordan en bestemt plante skal tages op af jorden. Her har den praktiske landmand en helt anden vinkel på tingene og er måske i stand til at pege på en grønsagsmaskine, som kan bruges til formålet, siger John Henriksen.
I øjeblikket er der omkring 50 dyrkere af medicinalplanter i Danmark. På Fyn drejer det sig om en halv snes stykker, vurderer John Henriksen, som tilføjer, at interessen er voksende.
UdviklingsCenter Aarslev har netop i samarbejde med Dalum UddannelsesCenter startet et nyt kursus om dyrkning af medicinalplanter. Målgruppen for kurset er primærproducenter, landmænd og gartnere, som ikke tidligere har gjort erfaringer med dyrkning af medicinalplanter, men som måske overvejer at omlægge en del af deres bedrift til produktion af medicinalplanter.
- Der var plads til 16 deltager på kurset, og vi fik omkring 40-50 henvendelser, så interessen er stor, konstaterer John Henriksen, som fortæller, at der også er etableret et netværk på Sydfyn, som samler interesserede dyrkere og inviterer til arrangementer og møder, hvor temaer som forskning, dyrkningsmuligheder og dokumentation bliver taget op.
John Henriksen har også en vision for det sydfynske område:
- Det kunne være rigtig spændende, hvis Sydfyn blev et sted med en koncentration af producenter og en forarbejdningsindustri i for eksempel Svendborg. Derfor vil jeg også gerne snart se nogle forskningsresultater. Det ville være fantastisk med et gennembrud indenfor en af de store folkesygdomme. Det håber jeg, vi kan præstere indenfor de næste tre år.
TEKST: EBBE MORTENSEN