Kritik af nybygger-bønder

(LANDBRUG SYD) Begejstringen for mulighederne i Østeuropa er stor især hos de yngre landmænd. Men nu kritiseres nybygger-bønderne af Frie bønder – Levende land.

Hvor nogle ser muligheder, ser andre udbytning:

- Det, danske bønder foretager sig i Østeuropa, er imperialisme af værste skuffe. Hele den såkaldte globalisering, hvor vi kommer og fortæller, hvordan andre skal gøre, er forkert, siger Henning Nielsen, medlem af bestyrelsen i Frie bønder – Levende land.

Han erkender dog, at investeringerne i Østeuropa blandt andet gennem IØ-fonden falder på et tørt sted, men han mener, at de kunne bruges bedre af lokale til lokale initiativer.

- Dengang, man oprettede den fond, var det for at få Østeuropa op på vores niveau. Man skal have lokale folk til at etablere sig – ikke danskere eller andre, der bare vil tjene penge. For det, der sker nu, er, at vi indfører de samme dårligdomme der, som vi selv døjer med, siger Henning Nielsen.

Henning Nielsen maner derfor i stedet til besindighed blandt de mange landmænd, der lige nu er meget interesserede i Østeuropa.

Den store interesse for de forskellige østlande – og Ukraine i særdeleshed – viste sig med al tydelighed for nylig, da Sønderjysk Landboforening i Vojens arrangerede en temadag om netop Ukraine som muligt investeringsland. Her deltog mellem 60 og 70 landmænd. Ukraine er nemlig et af de østlande, der lige nu er allermest »hot«.

- Der er en meget stor interesse for Østeuropa blandt danske landmænd. Og min fornemmelse er da, at vi er meget velkomne derovre. Både med vores kapital og vores knowhow, siger direktør for Sønderjysk Landboforening, Per Grønbæk, der sammen med Landscentret og Leerskov-agriconsult, der rådgiver danskere om konkrete landbrugsprojekter i Østeuropa, stod bag temadagen.

Temadagen handlede – ud over meget konkrete emner som selskabsdannelse og lånemuligheder – blandt andet om kulturforskellene, og hvordan man bedst begår sig som nybygger-landmand.

- For det er vigtigt, at vi kommer med en holdning, der betyder, at vi står på god fod med de lokale. Jeg kender da også til et helt konkret eksempel, hvor en fra vores rådgivningsområde, der er flyttet til Polen, samarbejder med nabolandmanden. På den måde spreder rådgivningen sig i en dialog, fortæller Per Grønbæk.

Han betegner danske landmænds interesse som et helt naturligt udslag af en stigende globalisering.

- Jeg ved godt, verden bliver mindre. Men landbrug er ikke en flytbar ressource, så det er et demokratisk problem, hvis en stor del af jorden ejes af udlændinge. Det er spiren til indre uro, vi er ved at lægge. Tænk på, hvad vi har set i det sydlige Afrika i Zimbabwe, siger Henning Nielsen.

I stedet har han et helt andet og enkelt forslag til de danske landmænd:

- Bliv hjemme og tag udfordringen op. Lav et bæredygtigt landbrug.

Læs også