Vinavl i Danmark? - Den skal du længere ud på landet med!

Sådan lød en typisk reaktion, hvis man for 20-30 år siden begyndte at tale om at fremstille vin i Danmark. Altså ikke kirsebærvin og anden frugtvin, som der i mange år har været en produktion af her i landet, men »rigtig« vin lavet af druer. Alle og enhver vidste jo, at det slet ikke kunne lade sig gøre, - at Danmark ligger alt for højt mod nord - o.s.v.

Alligevel startede nogle ildsjæle så småt med vinavl i 1980’erne. I 1993 fandt 35 vinavlere sammen og dannede Foreningen af Danske Vinavlere (FDV) - et antal, som i dag er vokset til tæt på 1.000. Og efter at EU’s reviderede vinordning trådte i kraft i august 2000, hvorved det blev tilladt at producere vin i Danmark med salg for øje, har en snes vingårde taget fat på at dyrke, fremstille og sælge dansk vin.

Så den danske vin er altså bogstaveligt talt kommet længere ud på landet!

Et klart signal om, at vinavlen i Danmark er et seriøst projekt, er det, at Frugt og Grønt Rådgivningen pr. 1. januar i år har ansat hortonom Peter Lorenzen (55) som konsulent i vindyrkning.

Peter Lorenzen er en af medarbejderne i et projekt under Gartneriets Afsætnings Udvalg (GAU), som foreløbig skal køre i år 2005, men som har mulighed for forlængelse i 2006 og 2007. Projektet hedder »Højkvalitets frugt og bær« og omfatter foruden vin også blommer, sødkirsebær og hindbær.

Peter Lorenzen blev i 1980 tilknyttet Dansk Erhvervsfrugtavl. Siden var han i 23 år lærer på Gartnerskolen Søhus. Her drev han i en årrække sin egen hobbyvingård, og han har i tidens løb høstet en del medaljer ved det årlige danske vinskue.

Peter Lorenzen har kontor på Landbogården på Rugårdsvej i Odense, hvor han normalt kan træffes tirsdag og torsdag. De øvrige arbejdsdage er han ansat på Skærsøgaard Vin ved Kolding, hvor han arbejder praktisk med vinavl og vinfremstilling.

Hos Frugt og Grønt Rådgivningen i Odense er hans arbejdsopgaver primært at udarbejde en dyrkningsvejledning for vin, skrive faglige artikler samt arrangere kurser og erfa-gruppemøder for interesserede - både nuværende og kommende - vinavlere.

Det første store projekt er et kursus i »Etablering og pasning af vingård«, der forløber over fem torsdage à fire timer (kl. 10.30 - 14.30), med start torsdag den 26. maj.

- Kurset henvender sig især til nystartede vinavlere og personer, som overvejer at starte en vinproduktion med salg for øje, fortæller Peter Lorenzen.

- Formålet er at gøre deltagerne bedre rustet til at etablere deres egne vingårde med hensyn til valg af et egnet areal, valg af egnede sorter, dyrkningssystemer, gødskning m.m. Desuden at gøre dem bekendt med de krav, de vil møde fra forskellige myndigheder, samt at forberede dem på problematikken omkring vinfremstilling, økonomi, afsætning og eventuel supplerende indtjening.

Kurset foregår dels på Landbogården i Odense, dels »ud af huset« og dels på Skærsøgaard ved Kolding. Efter tilskud fra Direktoratet for FødevareErhverv er kursusprisen 1.295 kr. pr. deltager.

Tilmelding skal ske senest 12. maj til vinkonsulent Peter Lorenzen - enten skriftligt, via e-mail til pel@landscentret.dk eller på telefon 6316 7589 (bedst torsdag og torsdag).

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN