Agromek ændrer nyhedsudvalg

(Effektivt Landbrug) Efter kritik af, at konkurrenter kan få fat i hinandens produktoplysninger, fjerner Agromek alle fabrikanter i det udvalg, der vurderer nyhederne. Udstillere hilser ændringen velkommen.

Agromek har ikke længere repræsentanter for fabrikanter og udstillere med i sit nyhedsudvalg, som det ellers har været kutyme i mange år.

Dermed imødekommer Agromek kritikken fra de udstillere, der hidtil har holdt deres nyheder tilbage af frygt for, at oplysninger kunne komme til deres konkurrenters kendskab via nyhedsudvalget.

Flere fabrikanter hilser ændringen, der allerede gælder for årets Agromek, velkommen. Blandt andet hos sprøjtesystemvirksomheden Danfoil Production A/S.

- Hidtil har det været vores oplevelse, at store fabrikanter har haft større muligheder for at komme igennem med deres nyheder på Agromek. Nyhedsudvalgets vurdering af mange af Danfoil Productions nyheder har efter vores opfattelse ikke altid været saglig og neutral. Så vi hilser ændringen velkommen, siger salgsansvarlig i Danfoil, Hans Chr. Juel.

Hans Chr. Juel oplyser, at Danfoil Production på et tidspunkt opgav at anmelde firmaets nyheder til Agromek på grund af manglende neutralitet i bedømmelsen.

- Vores nærmeste konkurrenter var via nyhedsudvalget med til at vurdere vores produkter – med det resultat, at en meget stor nyhed fra os blev gjort til en-stjernet nyhed. Samtidig kunne vi se, at selv simple nyheder fra konkurrenter blev blæst stort op, siger Hans Chr. Juel. Han var i 2003 var med til at gøre oprør mod Agromek-nyhedssystemet ved selv at lave en vurdering af fabrikkens nyudviklede trailersprøjte. Det førte til, at firmaet gav sin sprøjte fem stjerner, hvilket fremgik af et skilt på firmaets stand.

- Det var selvfølgelig ment som en provokation. Men det er da glædeligt at se, at Agromek-udvalget nu imødekommer den kritik, der har været. Vi vil nu overveje seriøst at begynde at anmelde nyheder til Agromek igen, siger Hans Chr. Juel.

Administrerende direktør i ACO Funki A/S, Finn Madsen, mener, at Agromeks stjernesystem bliver mere troværdigt.

- Uvildigheden i nyhedsudvalget bliver øget nu, hvor der ikke længere sidder repræsentanter for fabrikanter og udstillere og vurderer hinandens produkter. Og jeg tror, at landmændene i udvalget er meget kompetente afløsere, siger han.

Den administrerende direktør for inventar- og ventilationsfabrikken Skov A/S, Flemming Skjalm-Rasmussen, mener ikke, at Agromeks stjernesystem har været utroværdigt.

- Men det er da sket et par gange, at vi har følt os forfordelt, idet vi havde nogle nyheder, som vi ikke mente, blev ordentligt respekteret som de nyheder, vi synes, de var, siger direktøren.

Flemming Skjalm-Rasmussen betegner ændringerne i nyhedsudvalget som gode, eftersom der nu er kommet en ekstra landmand med i udvalget.

- Det er jo landmændene, der bruger tingene, og så skal det også være dem, der vurderer dem, siger han.

Nyhedsudvalget består fremover af tre landmænd, en repræsentant fra Landsudvalget for Svin og to maskinkonsulenter – i modsætning til tidligere, hvor der var to repræsentanter for fabrikanter/udstillere, to landmænd og to maskinkonsulenter.

Udvalget har i øjeblikket følgende medlemmer: Godsejer Hans C. de Neergaard, Vindum Overgaard, gårdejer Ole Lyngby Pedersen, Odder, gårdejer Lars Pedersen, Brønderslev, maskinkonsulent Karl Jørgen Nielsen, Århus Amts Landboforeninger, maskinkonsulent Hans Thostrup, Landbocenter Midt, Viborg, og afdelingschef Niels-Peder Nielsen, Landsudvalget for Svin.

Herudover medvirker en række eksperter samt lands- og specialkonsulenter i produktvurderingerne.

For at få en nyhed godkendt har firmaerne været igennem en større procedure, som startede allerede den 1. oktober. Det var nemlig den dato, der var sidste frist for at anmelde nyheden til bedømmelse hos Agromeks nyhedsudvalg.

Firmaerne skal vedlægge en varedeklaration, en beskrivelse af den fysiologiske virkningsmekanisme, og et sikkerhedsblad/brugsanvisning i forbindelse med anmeldelsen af deres produkt. Dette gælder uanset, om nyheden regnes for en to- eller trestjernet nyhed.

Tænker udstilleren på at patentere nyheden, skal han have modtaget gyldig kvittering fra Patentdirektoratet, inden nyheden anmeldes til Agromek. Er der problemer med at give fyldestgørende oplysninger pga. patent, kan en hemmeligholdelses-erklæring aftales individuelt med Agromeks udstillingschef.

Læs også