Køb med de rigtige svine-foderenheder

(LANDBRUG FYN) - Når du handler foderkontrakt, så vær sikker på, at du og sælgeren taler om de samme foderenheder - nemlig dem, der kommer til at stå på indlægssedlen ved leveringen, råder Jan Karlsen fra LandboFyn.

- Undgå misforståelser, når du vil sammenligne blandingerne mellem forskellige firmaer: Regn med de foderenheder, som foderfirmaet deklarerer på indlægssedlen.

- Sidste år så vi, at nogle firmaer i deres salgsmateriale opgav indholdet af effekten af enzymer på en måde, så det umiddelbart kunne se ud som om, at antallet af foderenheder i blandingen var større, end de reelt var. Derfor bør landmanden spørge sælgeren, om de foderenheder, som der står ud for blandingen i brochuren, også er dem, der kommer til at stå på indlægssedlerne i løbet af året.

Sådan lyder rådet fra svinebrugskonsulent Jan Karlsen, LandboFyn, forud for årets handler med foderkontrakter.

Ifølge konsulenten var det sidste år meget svært for landmændene at gennemskue nogle af foderfirmaernes udregning af foderenhederne i blandingen. Det medførte, at mange landmænd fik leveret foder med færre foderenheder, end de troede, der var i, da handlen blev indgået.

- Heldigvis ser det ud til, at forvirringen omkring foderblandingerne formentlig ikke bliver så stor i år, fordi Landsudvalget for Svin i mellemtiden har meldt klart ud, hvilken metode, man skal beregne foderenhederne efter, og det plejer foderfirmaerne at rette sig efter, lyder det fra Jan Karlsen.

Er landmanden bevidst om dette, er det ikke længere så vigtigt at fokusere på, om blandingen er med eller uden enzymer, vurderer svinebrugskonsulenten.

Jan Karlsen opfordrer blandt andet svineproducenterne til at være opmærksomme på kvaliteten af smågriseblandinger, der generelt er blevet forringet i de senere år. I salgssituationen presser firmaerne således en del fiskemel ud af blandingerne for at være konkurrencedygtige. Men det kan være risikofyldt at købe en ti kroner billigere blanding, vurderer Jan Karlsen.

- I perioden fra 10-30 kilo skal tilvæksten blot falde med 10 gram i gennemsnit, foderforbruget stige 0,1 foderenhed eller dødeligheden stige med 0,5 procent, så er besparelsen på de 10 kroner væk, siger svinebrugskonsulenten og peger på, at i praksis sker flere af ovennævnte ting ofte samtidig. Dermed er besparelsen på foderet forvandlet til en for høj omkostning.

Med hensyn til fedtkvaliteten i foderet, er det ifølge Jan Karlsen værd at være opmærksom på, hvilken slags fedt, foderfirmaet bruger i blandingen.

- Vær parat til at betale lidt for en god fedtkvalitet. Foretræk uforarbejdede fedttyper som animalsk fedt (svinefedt) og rene planteolier, for eksempel palme- og sojaolie. Blandingsfedt er derimod – set i forhold til prisen – for dårlig og giver flere ædevægringer.

I det forløbne år har Den rullende Afprøvning afprøvet forskellige tilsætningsstoffer i foderblandinger. Men der er ifølge Jan Karlsen langt mellem snapsene. For eksempel er konjugeret linolsyre et godt tilsætningsstof, men til en pris af 87 kroner pr. kilo er det alt for dyrt at bruge. Derimod ser Benzo-syre mere lovende ud, vurderer Jan Karlsen.

Han understreger i samme ombæring, at det ikke blot drejer sig om at få det billigste foder til grisene. Nej, det handler om at finde det rigtige foder, og så få det til den laveste pris. For eksempel kan lavproteinblandinger være vældig godt, men kommer det fordøjelige råprotein under de anbefalede normer, så er det noget skidt. Det fordøjelige råprotein skal således være mindst 130 gram pr. foderenhed i slagtesvinefoder og 150 i smågrisefoder.

- Afviger landmanden fra det, bør det være begrundet i diarré-problemer i stalden, og så kan han ligeså godt også spare på de tilsatte aminosyrer, påpeger Jan Karlsen.

Forud for næste fodersæson er der to væsentlige spørgsmål: Hvor lange foderkontrakter skal indgås, og hvornår skal kornet sælges?

Her er Jan Karlsens bud, at prisen på korn og sojaskrå i løbet af de seneste tre måneder er faldet så meget, at landmanden bør sørge for at få dækket sig af ved at indgå foderkontrakter på et helt år.

Landmanden bør ligeledes handle foderkornet sammen med svinefoderet, fordi det normalt sikrer den højeste kornpris.

* Dan din egen vurdering af sojaprisudvikling, dollarudvikling og kornsituation

* Tjek dit fodertilbud på den ene eller anden måde – herunder kvalitet, næringsstofindhold og pris

* Bland foderkøb og kornhandel sammen. I fire ud af fem år er der penge i det!

Kilde: Svinebrugskonsulent Jan Karlsen, LandboFyn

Læs også