Undrer sig over boykot fra grovvare-branchen

(LANDBRUG SYD) Grovvare-branchens manglende opbakning til fælles indkøbsordninger for landmænd via internet-auktioner vækker undren i rådgivningsselskabet LRØ – vågn op, lyder opfordringen.

- Det er bekymrende, at den danske grovvarehandel ikke vil være med på de nye handelsmetoder, som i dag bruges af mange andre brancher. Jeg synes, grovvarebranchen skulle vågne op og være med på det her, vi lever trods alt i 2004, og det her er fremtiden.

Sådan lyder det fra chefkonsulent for planteavl hos LRØ, Klaus D. Johansen.

Han kalder det aftalt spil, der nærmer sig karteldannelse, når kun to af 12 indbudte grovvarefirmaer deltog i en såkaldt »omvendt køber-auktion« over kemikalier. LRØ samlede mængderne, der skulle indkøbes, lagde dem ud på en internet-baseret hjemmeside og fastsatte dato og tidsrum for auktionen.

46 landmænd var med i handelen, og den samlede ordre på kemikalier var på over en million kr.

- I stedet for at deltage i auktionen skete der det, at grovvare-firmaerne fik meget travlt med at gå ud til landmændene i området med gode tilbud. Et enkelt lokalt firma var dog så ærlige, at de over for LRØ meldte fra, fordi de mente, der var for lidt at tjene.

- Et anerkendt firma, der er kendt blandt danske landmænd, har tilbudt større landmænd i området en prisnedsættelse på 15 procent incl. afgift. Det er et større nedslag end normalt, og det bliver kun givet, fordi man ikke ønsker, at vi får held med vores handel, siger Klaus D. Johansen.

- Desuden ligger det klart, at vi generelt har været med til at sænke prisniveauet, og så må man jo konstatere, at vi reelt har opnået noget for alle vores landmænd.

- De danske landmænd vil ikke finde sig i for høje omkostninger. Her i LRØ arbejder vi for landmanden, og vi er ansat for at styrke landmandens økonomiske situation.

- I dag er mange store producenter med i indkøbsordninger, sammenslutninger, kæder og lignende, hvor der handles ind i fællesskab. Rådgivningstjenesten har været bebrejdet, at vi ikke formidlede noget på det plan, og det har vi så gjort med dette system, som også kan bruges til indkøb af såsæd, gødning og meget andet, påpeger Klaus D. Johansen.

- Vi konkurrerer ikke med grovvarehandlen ved at begynde på at handle, vi formidler kun handlen for en given gruppe af landmænd.

- Det giver økonomiske fordele for både de mindre og de større landbrug, så vi fortsætter med ordningen, tilføjer han.

Læs også