Betonagtige tilstande i andelsbevægelsen

(Effektivt Landbrug) Hvis der er nogle uformelle regler, man skal overholde, hvorfor så ikke skrive dem i vedtægterne, siger den tidligere formand for Danske Svineproducenter Per Bach Laursen.

- Jeg sidder i repræsentantskabet for DLG Vesthimmerland. Endnu da!

Sådan siger formanden for Danske Svineproducenter gennem tre år, Per Bach Laursen. Den afgående svineproducentformand kan nu se frem til få svært ved at beholde sin plads i det lokale andelsgrovvareselskabs repræsentantskab – i hvert fald hvis det står til den absolutte topfigur i Danske Andelsselskaber, Bent Juul Sørensen.

Han udtalte nemlig i sidste uges Effektivt Landbrug, at det må være et ufravigeligt krav, at folkevalgte - herunder også repræsentantskabsmedlemmer - afholder sig fra at handle andre steder end i det andelsselskab, hvor de har en tillidspost.

- Det er åbenbart en af de uskrevne regler, jeg ikke kan overholde, pointerer Per Bach Laursen. For selv om jeg har været, og stadig er, meget tilfreds med at handle hos DLG, har jeg da også handlet andre steder. Både hos det, der nu hedder Nordjyllands Andel og hos 3S, siger svineformanden frimodigt.

- Jeg anerkender andelsbevægelsens store historiske betydning for dansk landbrug, fortsætter han, men man må jo også kigge fremad i den nye tid. Andelsbevægelsen er i dag ved at være ligeså betonagtig som fagbevægelsen, og det kan efterhånden svært at se forskel på de to bevægelser, siger den kendte svineproducentformand.

- Tilværelsen for andelsvirksomhederne er en helt anden i dag, og det er bestemt ikke åbenhed, der præger selskaberne. Der er åbenbart en række uskrevne regler, som man skal overholde.

- Hvorfor så ikke skrive dem ned i vedtægterne, siger Per Bach Laursen og gør opmærksom på, at tiden i dag er en anden end i fordums tid, hvor uskrevne regler var kendte i kraft af etablerede, stærke fællesskaber gennem højskolebevægelse og lokal samhørighed.

- I dag har vi også velfungerende fællesskaber. Agropartner og 3S er eksempler på noget af det samme, som andelsbevægelserne var tidligere.

- Her er der måske en 50-100 mennesker, der går sammen om fælles indkøb under klare og veldefinerede betingelser. Betingelser som for eksempel at man skal kunne modtage mindst 30 ton soja tippet af på gården eller andre forhold, som man ved, hvad handler om, fordi det står nedskrevet i betingelserne.

- Så, væk med alle de uformelle regler og lad os få en langt større åbenhed i andelsselskaberne, lyder opfordringen fra Per Bach Laursen, der nu er spændt på, om han bliver smidt ud af sit lokale DLG-repræsentantskab, fordi han gennem årene også har handlet andre steder.

Læs også