Forædling af råvarerne bliver en af hjørnestenene i den strategi, som skal sikre andelshaverne i Danish Crown en bedre afregning for deres svinekød i fremtiden. Det danske storslagteri vil ganske enkelt selv forarbejde og forædle en større del af de slagtede grise i fremtiden.

Forædlingsstrategien skal forbedre slagteriets indtjening med, hvad der svarer til 18 øre kiloet over en 3-års periode. Det oplyste Danish Crowns formand, Niels Mikkelsen, da han torsdag aften fortalte omkring 50 fynske svineproducenter om slagteriselskabets fremtidsvisioner på et møde på Agrogården i Ringe.

- Vores forædlingsvirksomhed Plumrose i USA er den Danish Crown-virksomhed, der relativt har den bedste indtjening. Og det har den ikke mindst fordi, den kan matche de krav, der stilles på det amerikanske marked, understregede Niels Mikkelsen.

Plumroses største kunde er den amerikanske detailkæde Wal-Mart. Og alene i fjor åbnede Wal-Mart 350 nye forretninger i USA.

- Det skal vi kunne matche som leverandør. Og det kræver altså virkelig noget af vores selskab, som konstant skal produktudvikle og være drønrationel og effektiv.

- Omvendt er det også sådan, at når vi kan vi opfylde en kunde som Wal-Marts krav, ja så er der også penge at tjene. Og præcis samme udvikling, som vi ser i USA, vil vi opleve i Europa. Reelt har vi ikke et valg – for hvis vi falder af de store detailkæders vogn, får vi det uhyggeligt svært. Så skal vi til at leve af at konkurrere med brasilianerne om at sælge svinekød til russerne til under en US-dollar pr. kg. Og det kan vi ikke, pointerede Niels Mikkelsen.

- Derfor, fortsatte han, er det helt afgørende for Danish Crown, at vi i fremtiden selv står for en øget del af forædlingen af vore råvarer. Og det vil kræve øgede investeringer – ikke mindst i forædlingsdelen. Det kommer vi ikke udenom. Vi vil dog fortsat skulle afsætte størstedelen af vores svinekød til virksomheder, som videreforarbejder vore råvarer. Men vi skal hente flere penge hjem til vores fælles selskab direkte i forædlingsleddet. Det er der ikke tvivl om, understregede slagteriformanden.

Ifølge Niels Mikkelsen vil hovedvæksten i Danish Crown komme til at ligge i udlandet i fremtiden. Han pointerede ligeledes, at selskabet er parat til opkøb af udenlandske slagterier, når den rigtige mulighed opstår.

Ikke mindst et stærkt konkurrencedygtigt tysk lønniveau betyder, at Tyskland er et af de lande, slagteriet har særligt fokus på. Det tyske lønniveau på slagterierne ligger på omkring 75 procent af det danske.

Ifølge Niels Mikkelsen kører cirka halvdelen af de tyske slagterivirksomheder, herunder også Danish Crowns egne udbeningsvirksomheder i Tyskland, med det såkaldte kolonne-system. Systemet går ud på, at østeuropæiske slagteriarbejdere ansættes via private firmaer til tysk mindsteløn, mens arbejdet på slagterierne foregår i dansk akkordtempo.

- Alle de tyske slagterier, der har fremgang, benytter kolonnesystemet, og vi vil ikke skjule virkeligheden – heller ikke for vore tillidsfolk på de danske slagterier, som får alle tal fremlagt. Og hvad enten vi kan lide det eller ej, bliver vi nødt til at forholde os til denne udvikling, som vil fortsætte.

- Langt, langt størstedelen af vore slagtninger vil fortsat foregå i Danmark. Men jeg kan ikke afvise, at vi på sigt kører levende, danske svin sydpå til slagtning på et Danish Crown-slagteri, sagde Niels Mikkelsen.

En 2004-notering under nulpunktet. Det er hvad Danish Crown-formand, Niels Mikkelsen, kan se i sin krystalkugle.

- Nu har Bent Claudi Lassen jo en tradition for at komme med en detaljeret prognose på svinekongressen i Herning (i denne uge, red.). Derfor vil jeg ikke her gå ham i bedene.

- I runde tal vil jeg dog vurdere, at vi på den anden side af jul godt kan se en notering, der når under otte kroner kiloet. Lidt hen i det nye år vil niveauet igen stige, og samlet set vil 2004-noteringen efter min vurdering komme til at ligge mellem otte og ni kroner kiloet. Der er muligvis andre - lidt mere optimistiske - vurderinger i branchen. Men jeg er jo vestjyde, og jeg har det bedst med at kunne overraske til den positive side, lød det fra slagteriformanden.

Holder prognosen, vil noteringen i 2004 altså ikke komme over det nulpunkt på 9,50 kroner kiloet, som de fleste svineproducenter har for, at udgifter og indtægter er i balance på bedriften.