Maskinudstillere dropper Agromek

(Effektivt Landbrug) Agromeks formand ærgrer sig over, at Kverneland har valgt den årlige udstilling i Herning fra. Men han venter ingen dominoeffekt efter udstillingsgigantens farvel.

Med Kverneland Group Danmark AS i spidsen har en række maskinudstillere besluttet at droppe næste års Agromek i Herning, erfarer Effektivt Landbrug.

Udover Kverneland har også sydvestjyske Brøns Maskinforretning, der importerer Amazone til Danmark samt sønderjyske KK Import, der blandt andet importerer Köckerling og Annaburger, valgt at droppe Agromek 2004.

Begrundelsen er over en bred kam, at man ikke føler, der er behov for en så ressourcekrævende udstilling som Agromek hvert år. De tre firmaer ønsker Agromek afholdt hvert andet år, men det ønske har man ikke kunnet få opfyldt hos arrangørerne.

- Derfor tager vi nu konsekvensen. Og det er, at Kverneland ikke vil være at finde på Agromek 2004, fastslår Kristian Jakobsen, der er salgs- og produktchef hos Kverneland Group Danmark AS i Kerteminde.

- Vi ønsker ikke, supplerer firmaets adm. dir. Poul Erik Sørensen, at så tvivl om det arbejde, der gøres på Agromek. Det har vi fuld respekt for. Men vi må vurdere, hvad der er bedst for os, og derfor går vi nu nye veje.

- Jeg vil ikke blande mig i Kvernelands eller andre firmaers dispositioner. Det ærgrer mig, at de ikke er med, men omvendt åbner deres afbud mulighed for at give nye udstillere adgang, ligesom andre, der har efterspurgt mere standplads, vil kunne få det. Ikke mindst når vores nye hal står klar til næste udstilling, siger han.

Peter Hansen tilføjer, at et markant flertal blandt udstillerne ønsker at afvikle Agromek hvert år.

- Det er simpelthen for meget, når det er hvert eneste år. Vi er jo hele tiden nødt til at vurdere, hvordan vi bruger vore ressourcer bedst muligt, og nu bruger vi sommeren til at tænke over, hvad alternativet – eller alternativerne - til Agromek skal være, siger Kristian Jakobsen, mens Jeppe Hamann fra Brøns Maskinforretning tilføjer:

- Vi har gennem de seneste mange år forsøgt at få en dialog i gang omkring udstillingsfrekvensen. Agromek-folkene siger, at vi har en dialog. Men jeg kan konstatere, at den ikke har flyttet noget de seneste 15 år, og selvom jeg allerhelst vil udstille på Agromek, må jeg jo prioritere, hvor jeg bruger kræfterne, når vi ikke kan få lov til at udstille hvert andet år.

Han understreger, ligesom Kverneland, at han ikke smækker med døren til Agromek-hallerne.

- Faktisk så jeg helst, at Agromek og den udendørs AgriMark i Vejle kunne afløse hinanden med den ene udstilling i lige og den anden i ulige år. Men det vil man altså ikke fra Agromeks side, og det indretter vi os så efter.

Det sker med tilføjelsen om, at han undrer sig over, at Agromek er den eneste betydelige landbrugsmaskinudstilling i Vesteuropa, der afholdes hvert år.

- Det sker ikke mindst efter pres fra vore leverandører, Köckerling og Annaburger. Firmaerne mener ikke, der er basis for en udstilling i lille Danmark hvert år, og det gør jeg heller ikke.

- Dertil kommer, at vi som importører ingen interesse har i alle de udenlandske besøgende, der trækkes til Agromek. Men vi betaler jo for dem, uden at få noget igen. Det, vi har brug for som maskinimportør, er, at komme i kontakt med beslutningstagerne i dansk landbrug. Og beslutningstagerne i dansk landbrug kommer til LIB-messen i Fredericia. Så der vil vi fremover være at finde, siger Thomas Kier, og føjer til, at alle, der vil noget i dansk landbrug besøger eller udstiller på Agritechnica i Hannover.

- Og hvad skal vi så med en Agromek-udstilling et par måneder senere. Der er jo ingen nyheder at komme efter i de år, hvor Agritechnica også afholdes. Det er jo næsten grinagtigt, vurderer Thomas Kier.

- Jeg har også hørt rygtet, men kan helt klart mane det i jorden. Kongskilde udstiller på Agromek – også i 2004. Det skal der overhovedet ikke være tvivl om, fastslår firmaets administrerende direktør Per Michelsen overfor Effektivt Landbrug.

Læs også