Grøn Søndag med køer, mink og grise

Så er det igen tid til det årlige arrangement Grøn Søndag, hvor landmænd over hele landet slår dørene op for publikum. I år sker det den 15. september. I Ribe Amt har landbruget valgt tre meget forskellige naboejendomme, hvor interesserede se så forskellige ting som robotmalkning af køer, minkavl og svin.

Hos Karen og Anton Jessen, Dyrbækvej 9, Rousthøje, er der mulighed for at opleve, hvordan 90 brogede malkekøer betjener sig af to malkerobotter og selv bestemmer, hvornår og hvor ofte de vil malkes. I den traditionelle besætning malkes der to gange i døgnet. Familien Jessens køer vælger i gennemsnit at få lettet yveret 3,5 gange i døgnet – og de er så tilfredse, at de kvitterer med en meget høj ydelse, nemlig 13 tons i gennemsnit på et år. Det svarer til 13.000 et-liters kartoner! På Grøn Søndag er der også lejlighed til at se, hvordan gårdens tyrekalve opfedes samt hilse på kviekalvene, der senere skal indgå i malkekobesætningen. På gårdens 110 hektar dyrkes græs, foderbyg, majs og ærter. På Grøn Søndag vil der være en hoppeborg for børn på Dyrbækvej.

Grøn Søndags tredje besøgsgård tilhører Grethe Axelgaard og Hans Ellegaard og ligger på Vardevej 28, Rousthøje. Familien har foruden 85 jerseykøer samt kalve og kvier også en stor minkbesætning, som er under stadig udvidelse. Lige nu er her 2.500 tæver, eller moderdyr, som på et år får 16.500 hvalpe. Gården er på 96 hektar, som dyrkes med majs og græs til foder samt maltbyg, der forarbejdes til øl og whisky.

Hans Ellegaard og Grethe Axelgaard arrangerer på Grøn Søndag skattejagt og opstiller en halmborg med rutschebane for børn, ligesom der bliver mulighed for en køretur i marken på landbrugsvogn og en kortere tur på havetraktor hjemme ved gården.

Læs også