Merrild til maskinfolk – spar på krudtet

HUS FORBI: - Det er branchen selv, der jobber det hele i vejret og derefter klager sig over omkostningerne ved at deltage, siger Landsskuets formand Martin Merrild om maskinbranchens store omkostninger ved at deltage i dyrskuerne.

Da Martin Merrild i torsdags i sin egenskab af formand åbnede Landsskuet i Herning, var han ganske vist iført jakke og slips. Men hvad de færreste af tilhørerne bemærkede, gennemførte han ceremonien iført træsko.

Træskoene illustrerer den folkelige jordforbindelse, landsskueformanden mener, der skal være omkring et dyrskue. Og dermed er en del af svaret også givet på den kritik, kredse i maskinbranchen rejser omkring de omkostninger, deltagelse ved landets dyrskuer påfører branchen.

- Det er branchen selv, der jobber det hele i vejret og derefter klager sig over omkostningerne ved at deltage. Det er hvert fald ikke betalingen for at have en stand på Landsskuet, der kan være problemet, hævder landsskueformanden.

- Jeg vil gerne med det samme sige, at jeg har den største forståelse for, at man også i maskinbranchen kigger på omkostningerne i forbindelse med de forskellige dyrskuer og udstillinger. Der er jo rigtigt, at det i den sidste ende er landmændene, der skal betale gildet.

- At en udstiller vælger at stille op med hele det store og dyre apparat, er jo hans eget valg. Det behøver faktisk ikke være dyrt.

- Det her foregår jo på græs. En maskinhandler kan jo nøjes med at køre et par store maskiner og en varevogn ind på standen og så passe forretningen derfra i de tre dage, skuet varer.

- Vi har behov for en stor og internationalt orienteret udstilling om vinteren. Det er Agromek, og det er flagskibet for landbruget. Og med den hastighed udviklingen i landbruget forløber, har vi brug for et Agromek hvert år, slår han fast.

- Men jeg kan da godt blive lidt forarget, når man hos et firma på en stor Agromek-stand kan se et personale på 35 mand i dyre jakker betjene gæsterne. For derefter at høre fra samme kant, at det er alt for dyrt at deltage.

- Det har jeg svært ved at tage alvorligt.

- Ingredienserne her er græs og sollys. Og så må man jo ikke glemme, at landmænd og deres leverandører har behov for at komme tæt på hinanden. Ikke bare med salg for øje, men også med tekniske spørgsmål, vurdering af nyt teknisk udstyr og for i det hele taget at holde sig ajour med markedet.

- Jeg håber meget på, at det i fremtiden er muligt at forene maskinudstillernes interesser med landbrugets interesse i at skabe et positivt udstillingsvindue udadtil til det omgivende samfund.

- Det har vi alle et ansvar for og en interesse i - også maskinbranchen. Det er også en forpligtelse, landbrugets leverandører må tage på sig. Og jeg mener, vi med en god dialog har mulighed for at få det til at fungere.

Og om de tiltag, hvor en enkelt maskinleverandør eller importør inviterer landmændene til udstilling og demonstration af et enkelt fabrikat, kan blive en trussel mod dyrskuernes maskinudstillinger, har Martin Merrild kun den ene kommentar:

- Det er der også kun en til at betale. Men det kan jo være, man er bange for åben konkurrence.

Læs også