Færre dyr på Aabenraa-skuet

Nedgang i antallet af udstillede malkekvæg på skuet fredag og lørdag hænger formentlig sammen med uroen på området – sekretær er overbevist om, de vender tilbage næste år.

Der er færre dyr og færre udstillere, når der fredag og lørdag afvikles dyrskue i Aabenraa, men det får ikke skuets sekretær til at frygte for skuets fremtid på dyreområdet.

- Det er især på malkekvægssiden, at vi oplever et fald, men jeg er sikker på, de kommer igen næste år, når der falder ro på området, siger Povl Solmer Frank og hentyder dermed til udbruddene af IBR i nogle sønderjyske besætninger.

Netop disse fund gjorde arrangørerne skeptiske, men alt tyder på, at der var tale om spredte tilfælde, så der ikke kommer flere.

Derfor vil kreaturerne blive præsenteret, og skulle der overraskende komme et nyt udbrud, vil det ikke sætte en stopper for skuet. Som tidligere omtalt har skuets formand, Gert Karkov, understreget, at Aabenraa ikke vil undvære dyrskuet to år i træk. Efter aflysningen grundet frygten for mund- og klovesyge i fjor bliver der med sikkerhed holdt skue i år – i givet fald uden kreaturer.

På skuet vil der blive præsenteret 179 stk. malkekvæg fordelt på 41 udstillere, og ikke overraskende er det SDM Dansk Holstein, der er flest af nemlig 124 dyr fra 23 udstillere. Der er 21 Rød Dansk Malkekvæg, 19 jersey og 15 Dansk Rødbroget Holstein.

Mens der er færre malkekvæg, er situationen den stik modsatte på kødkvægssiden – her er der flere dyr med.

- Her er det typisk stærkt hobbypræget, hvor den enkelte gerne vil præsentere sine dyr, siger Povl Solmer Frank om denne gruppe.

Ligesom for to år siden er 36 udstillere med, men i år har de 77 dyr med mod 67 ved det seneste skue. Limousine topper med 18 dyr efterfulgt af Simmental med 15, Charolais med 14 og Hereford med 12 dyr, men i alt ni kødkvægsracer vises frem for dommere og tilskuere.

På hestesiden udtrykker Povl Solmer Frank tilfredshed, men han kan også dårligt andet. Her er der tilmeldt 75 dyr mod 62 heste for to år siden, og de præsenteres denne gang af 58 udstillere mod 54 udstillere ved skuet i 2000. De er fordelt på 11 racer, hvor Dansk Varmblod topper med 26 dyr.

Til gengæld er antallet af får faldet en del. Normalt er der 60-70 dyr på skue, men denne gang er der kun tilmeldt 44 dyr fordelt på 12 udstillere. Texel topper med 24 dyr.

Der er tilmeldt otte geder.

Læs også