Svinerådgivning: Topmøde giver konkurrenceforvridning

Hensigtserklæringen fra svinetopmødet forleden kræver nye investeringer, vurderer formand for Syddansk Svinerådgivning Esben Skøtt

Ved svinetopmødet i sidste uge blev der underskrevet en hensigtserklæring, som har til formål at forbedre svinenes velfærd.

Hos Syddansk Svinerådgivning bliver erklæringen imidlertid mødt med skepsis. Formand for Syddansk Svinerådgivning og bestyrelsesmedlem i Sønderjysk Landboforening Esben Skøtt peger på, at erklæringen blandt andet skal resultere i et markant fald i antallet af halekuperinger.

- Jeg forudser, at hensigtserklæringen fra svinetopmødet først og fremmest giver ny og ødelæggende konkurrenceforvridning, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Et af målene er, at halekupering skal sænkes markant. Jeg bliver nervøs, når jeg hører sådan en diffus melding. Vi skal huske på, at vi eksporterer 10 mio. smågrise, ingen vil købe dem med lange haler - og hvad er markant? Vi ved heller ikke på fødselstidspunktet, hvilke grise der skal eksporteres, og hvilke der bliver i Danmark.

Ifølge formanden gør svineproducenterne allerede en stor indsats for at bringe velfærden i den rigtige retning. Han pointerer, at ”dansk enegang” og overimplementering af EU-krav vedrørende dyrevelfærd lægger et umuligt pres på en i forvejen presset økonomi blandt svineproducenterne.

- Urealistiske hensigtserklæringer er noget lusk. Pludselig er erklæringens uklare mål blevet til konkurrenceforvridende krav, vi ikke kan leve med, lyder det fra Esben Skøtt.

Læs hensigtserklæringen her.

Læs også